Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
17.27

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

vlada parlament Donald Tusk Mateusz Morawiecki premier Poljska

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 17.27

4 mesece, 2 tedna

Poljski parlament Donalda Tuska izbral za premierja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Donald Tusk | Donald Tusk tretjič na čelu poljske vlade | Foto Vid Ponikvar

Donald Tusk tretjič na čelu poljske vlade

Foto: Vid Ponikvar

Poljski parlament je danes vodjo opozicije Donalda Tuska izvolil za novega predsednika vlade, potem ko manjšinska vlada dozdajšnjega premierja Mateusza Morawieckega v sejmu ni dobila zaupnice, poročajo tuje tiskovne agencije. V torek dopoldne bo Tusk predstavil svoj kabinet in vladni program, o katerem bo sejm nato predvidoma popoldne glasoval.

Za Tuska kot novega poljskega premierja je glasovalo 248 poslancev, 201 poslanec pa je bil proti. V torek okoli 10. ure bo dosedanji vodja opozicije predstavil svoj kabinet in vladni program, o katerem bo nato sejm popoldne glasoval, predvidoma okoli 16. ure. V primeru uspešnega izida bi Tusk kot premier lahko prisegel že v sredo.

Tusk: Lahko bom popravil vse krivice

"To je velik dan za vse, ki so v teh dolgih letih trdno verjeli, da bo bolje, da bomo pregnali temo," je v parlamentu dejal Tusk in zagotovil, da bodo od jutri naprej "lahko popravili vse krivice, tako da se bodo vsi na Poljskem počutili doma".

Vodja doslej vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter Tuskov dolgoletni politični tekmec Jaroslaw Kaczynski je v odzivu novoizvoljenega mandatarja označil za "nemškega agenta", kar je v preteklosti že večkrat izjavil.

Le nekaj ur prej manjšinska vlada Morawieckega v spodnjem domu poljskega parlamenta ni dobila zaupnice, kar je odprlo pot za sestavo vlade nekdanjemu predsedniku Evropskega sveta in vodji Državljanske platforme (PO). To bo sicer Tuskov tretji mandat na čelu poljske vlade - prvič je bil na tem položaju med letoma 2007 in 2011, drugič pa od leta 2011 do 2014, ko je postal predsednik Evropskega sveta.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Tusku že čestitala v objavi na družbenem omrežju X. "Vaše izkušnje in močna zavezanost našim evropskim vrednotam bodo dragocene pri oblikovanju močnejše Evrope v korist poljskega ljudstva," je ob tem ocenila.

Tuskovo izvolitev v parlamentu je pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je ob tem pozval k ohranitvi enotnosti med Kijevom in Varšavo. "Prihodnost Ukrajine in Poljske je v enotnosti, medsebojni pomoči in strateškem partnerstvu, s ciljem premagali našega skupnega sovražnika," je dodal na omrežju X.

Donald Tusk, ki je danes v parlamentu dobil zeleno luč za sestavo nove poljske vlade, je prvi Poljak, ki bo na položaju premierja tretjič. Zgodovinar, ki se je prekalil tako v domači kot tudi v vrhu evropske politike, velja za pragmatičnega, sam pa se ima za prepričanega Evropejca in napoveduje, da bo Poljsko znova usmeril na evropsko pot. | Foto: Reuters Donald Tusk, ki je danes v parlamentu dobil zeleno luč za sestavo nove poljske vlade, je prvi Poljak, ki bo na položaju premierja tretjič. Zgodovinar, ki se je prekalil tako v domači kot tudi v vrhu evropske politike, velja za pragmatičnega, sam pa se ima za prepričanega Evropejca in napoveduje, da bo Poljsko znova usmeril na evropsko pot. Foto: Reuters

Tri liberalne stranke iz opozicijskega zavezništva - poleg Tuskove PO še stranki Tretja pot in Nova levica - so na oktobrskih volitvah na Poljskem osvojile večino 248 od 460 sedežev v sejmu. Kljub temu je predsednik Andrzej Duda, ki prihaja iz vrst doslej vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), mandat za sestavo vlade najprej podelil Morawieckemu.

poljska protest splav (2021)
Novice Poljska levica bi liberalizirala zakonodajo o splavu
Varšava
Novice V Varšavi na pohodu ob dnevu neodvisnosti Poljske več deset tisoč nacionalistov
Donald Tusk
Novice Poljska opozicija podpisala koalicijski sporazum
Ne spreglejte