Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
14.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 14.43

7 let, 12 mesecev

Mineva 30 let od vojne za Falklandske otoke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mineva 30 let od začetka vojne med Argentino in Veliko Britanijo za Falklandske otoke, ki se je začela 2. aprila 1982 z argentinskim zavzetjem otokov.

Spopad je trajal 74 dni in zahteval več kot 900 življenj. A po treh desetletjih zaradi Malvinov, kot Falklandom pravi Argentina, še prihaja do napetosti, a z novo generacijo političnih voditeljev.

Galtieri ni računal z odločnostjo britanske premierke Argentina se je soočala s hudo gospodarsko krizo, ko je tedanji argentinski diktator Leopoldo Galtieri, da bi odvrnil pozornost, 2. aprila 1982 odredil invazijo in zavzetje Falklandov, ki so sicer že od leta 1833 pod britansko upravo, a jih Argentina zahteva zase. In na to karto je igral tudi Galtieri.

Vendar argentinski politik, kar je kasneje posredno priznal, ni računal z odločnostjo britanske premierke Margaret Thatcher. Thatcherjeva, ki se je tudi sama soočala s padcem priljubljenosti, je hitro ukrepala in v treh dneh na pot, dolgo več kot 12.000 kilometrov, poslala močne vojaške sile.

Kratka, a krvava vojna Vojna, ki je sprožila največjo britansko zračno in pomorsko bitko po drugi svetovni vojni, je bila kratka, a krvava. Terjala je življenja 649 argentinskih in 255 britanskih vojakov ter treh prebivalcev Falklandov. Spopad se je 14. junija 1982 končal z argentinskim porazom in zapečatil tudi usodo obeh voditeljev.

Medtem ko se je Galtieri po ponovni vzpostavitvi demokracije v državi moral hitro posloviti, se je Thatcherjeva utrdila v vlogi "Železne lady". Na položaju je ostala do leta 1990 in postala britanska premierka z najdaljšim stažem na položaju v 20. stoletju.

Dediščina vojne še naprej meče senco na odnose med Argentino in Veliko Britanijo A po vsem tem času dediščina falklandske vojne še vedno meče senco na odnose med državama, med katerima je z novo generacijo političnih voditeljev prišlo do nove vojne besed. V luči 30. obletnice je argentinska predsednica Cristina Kirchner pred časom britansko vladavino nad otoki označila kot "anahronizem".

Britanskim oblastem je Argentina očitala tudi militarizacijo morja okoli otokov. Še posebej burni so bili odzivi, ko je Velika Britanija leta 2010 odobrila začetek raziskav na območju otokov, kjer naj bi se nahajala nahajališča nafte. Veliko nezadovoljstva pa je sprožilo tudi urjenje britanskih zračnih sil, ki se ga je udeležil princ William, kar so na argentinski strani označili za provokacijo.

Vprašanje suverenosti Falklandov dviguje prah Argentina je posledično poostrila nadzor nad ladjami, ki plujejo proti otokom, južnoameriško združenje Mercosur pa je na njeno zahtevo decembra lani sprejelo resolucijo o zaprtju svojih pristanišč za ladje, ki plujejo pod falklandsko zastavo. In zaradi vseh teh ukrepov prebivalci Falklandov že čutijo posledice.

Buenos Aires se želi zaradi vprašanja suverenosti nad Malvini, kot pravi Falklandom, obrniti tudi na mednarodna telesa, vendar je London že udaril nazaj. V Londonu zagotavljajo, da želijo prebivalci Falklandskih otokov ostati pod britansko upravo, medtem ko Argentino obtožujejo kolonializma z očitkom, da tamkajšnjim prebivalcem ne priznava pravice do samoodločbe. Velika Britanija je pred dnevi tudi odločno zavrnila argentinske obtožbe, da je v južni Atlantik napotila jedrsko podmornico ter jih označila za neutemeljene.

Nobelovi nagrajenci pozvali London k ponovnemu premisleku Pritisk pa je stopnjevalo tudi šest Nobelovih nagrajencev za mir, ki so skušali London prepričati v pogajanja o falklandski suverenosti. V pismu, ki so ga naslovili na britanskega premiera Davida Camerona, so se zavzeli, da bi London ponovno preučil britansko stališče, da se o tem vprašanju ne bo pogajal. A kot je dejal guverner Falklandskih otokov Nigel Haywood, pogajanja 30 let po vojni ne bi imela smisla.

Slovesnosti v Veliki Britaniji naj bi se udeležila tudi Margaret Thatcher Sicer pa se bodo na dogodke pred 30 leti z današnjim pohodom spomnili prebivalci Falklandskih otokov, medtem ko bodo na argentinski strani danes pripravili slovesnost pri spomeniku padlih v Ushuaii. To prestolnico najbolj južne argentinske province Ognjena zemlja bo v ponedeljek obiskala tudi argentinska predsednica Cristina Kirchner.

Velika Britanija bo obletnico vojne za Falklandske otoke obeležila 14. junija, na dan argentinske predaje. Po pričakovanjih naj bi se slovesnosti udeležila tudi 86-letna nekdanja premierka Thatcherjeva.

Ne spreglejte