Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2008,
21.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 21.31

8 let

Merklova pripravljena še naprej sodelovati s socialdemokrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel iz vrst krščanskih demokratov (CDU) se je zavezala, da bo še naprej v okviru velike koalicije sodelovala s socialdemokrati (SPD).

In to tudi po tem, ko so ti v nedeljo dobili novega predsednika in kandidata za kanclerja na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. SPD je v nedeljo za svojega kandidata za kanclerja in s tem glavnega tekmeca Merklove na volitvah 27. septembra 2009 izbral zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja. Obenem je prišlo tudi do menjave na vrhu stranke, in sicer bo dosedanjega predsednika SPD Kurta Becka nasledila Franz Müntefering. Merklova: Spletke "nevredne" SPD Merklova je kritizirala manevriranje, ki so ga ta konec tedna izvajali koalicijski socialdemokrati, in dejala, da so tovrstne spletke "nevredne" SPD in nakazujejo na "globok razkol" znotraj stranke. Kljub temu je kanclerka Steinmeierju čestitala ob nominaciji in dejala, da se že veseli "napete kampanje prihodnje leto".

"Nemčija si ne more privoščiti celega leta predvolilne agitacije"

Tiskovni predstavnik nemške vlade Thomas Steg je poleg tega zatrdil, da bosta Merklova in Steinmeier, ki poleg položaja zunanjega ministra zavzema tudi položaj kanclerkinega namestnika, vse do naslednje jeseni sodelovala in opravljala svoje delo.

Politični analitiki sicer opozarjajo, da bo sodelovanje med Merklovo in Steinmeierjem ter znotraj velike koalicije nasploh v mesecih pred volitvami vse bolj težavno, vodja opozicijskih liberalcev (FDP) Guido Westerwelle pa se je celo zavzel za razpis predčasnih volitev. "Nemčija si ne more privoščiti celega leta predvolilne agitacije med kanclerko in njenim namestnikom," je dejal.

Steinmeier je bil na položaj kandidata SPD za kanclerja izbran v nedeljo

Steinmeier je bil na položaj kandidata SPD za kanclerja izbran v nedeljo na sestanku za zaprtimi vrati, na katerem je sodelovalo okoli 50 najvišjih predstavnikov stranke. Ta odločitev je bila sicer že več tednov široko pričakovana, bolj pa je presenetila odločitev Becka, da prepusti položaj predsednika stranke veteranu nemške socialdemokracije Münteferingu.

45-člansko predsedstvo SPD je na zasedanju v Berlinu z enim glasom proti in petimi vzdržanimi Münteferinga tudi uradno predlagalo za novega predsednika stranke. Na čelo SPD bo uradno izvoljen na kongresu stranke 18. septembra. Poleg tega je predsedstvo SPD Steinmeierja soglasno izbralo za kandidata stranke za kanclerja na volitvah 2009. S tem so nedeljske odločitve v vodstvu stranke dobile tudi formalni epilog.

Beck bo sicer tudi po odstopu ostal na mestu ministrskega predsednika zvezne dežele Porenje-Pfalško, je na kriznem sestanku v Mainzu sklenilo deželno vodstvo SPD. Na deželnem kongresu stranke to soboto se bo Beck tudi znova potegoval za položaj vodje SPD Porenje-Pfalško.

Ne spreglejte