Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 8.48

8 let

Malezijski premier: Letalo strmoglavilo v Indijski ocean, preživelih ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letalska družba Malaysian Airlines je svojcem potnikov pogrešanega letala MH370 sporočila, da ni več dvoma, da je letalo strmoglavilo v Indijski ocean in da preživelih ni.

Malezijski premier Najib Razak je sporočil, da je malezijsko letalo, ki je izginilo 8. marca, strmoglavilo v južni Indijski ocean, zahodno od avstralskega mesta Perth, nesreče letala pa ni preživel nihče od potnikov in članov posadke. Tako naj bi po besedah premierja pokazala najnovejša analiza satelitskih podatkov. Prišli so do zaključka, da je malezijsko letalo letelo v južnem koridorju in da je bilo takrat, ko so ga nazadnje zaznali, sredi Indijskega oceana.

"Z globoko žalostjo in obžalovanjem vam moram sporočiti, da se je glede na najnovejše podatke let MH370 končal v južnem Indijskem oceanu," je dejal Razak in dodal, da bodo podrobnosti o najnovejših ugotovitvah v zvezi z malezijskim letalom objavili v torek.

16 dni čakali na novice o svojih bližnjih O žalostni usodi letala so predstavniki letalske družbe v Pekingu obvestili tudi svojce 239 ljudi na krovu pogrešanega letala. "Povedali so nam, da so vsa življenja izgubljena," je povedal eden izmed svojcev za CNN.

Med potniki na letalu so prevladovali Kitajci - na krovu letala jih je bilo več kot 150. Okoli 50 potnikov in članov posadke je bilo Malezijcev, sicer pa so bili potniki še iz desetih drugih držav.

Sorodniki in prijatelji številnih potnikov so od izginotja letala 16 dni čakali na novice o svojih bližnjih v pekinškem hotelu Lido. Ob novici, da ni preživelih, se jih je več onesvestilo in so jih prepeljali v bolnišnico, drugi so glasno jokali in kričali. Nekaj svojcev žrtev se je celo zneslo nad novinarji, ki so prišli v dvorano z žalujočimi.

Fotografirali bel plavajoči predmet Medtem države nadaljujejo z iskanjem ostankov letala in preverjajo različne informacije o predmetih, ki so jih opazili v morju. Kitajsko in avstralsko letalo, sta v morju jugozahodno od Avstralije opazila "sumljive predmete", ki bi lahko pripadali pogrešanemu letalu.

Letalo Iljušin 76, ki pripada kitajskemu vojaškemu letalstvu, ki je zaznal neznani plavajoči predmet na morju, ki bi lahko bili ostanki pogrešanega letala, je uspel posneti tudi fotografije tega predmeta, je povedal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei. Kitajska bo zdaj poskušala kar se da hitro analizirati fotografije, piše spletna stran BBC.

Preverjajo tudi informacije francoskega satelita Avstralske oblasti so sporočile, da preverjajo vsako informacijo o pogrešanem letalu. Tudi eno izmed avstralskih letal je namreč opazilo dva predmeta, za katera preverjajo ali bi lahko pripadala pogrešanemu letalu, preverjajo pa tudi informacije francoskega satelita, ki je prav tako odkril plavajoče predmete v južnem delu Indijskega oceana.

Eden izmed predmetov, ki so ju opazili je sive ali zelene barve in okrogle oblike. Drugi predmet je pravokotne oblike in oranžne barve, so sporočili iz avstralske agencije za pomorsko varnost. Ob tem so zagotovili, da ne gre za iste predmete, kot jih je opazilo kitajsko letalo.

Avstralske ladje sicer trenutno preiskujejo odročno območje, okoli 2500 kilometrov jugozahodno od Pertha, francoske informacije pa kažejo na območje, ki je okoli 850 kilometrov severneje od trenutne lokacije. Iskanje še dodatno otežuje slabo vreme.

Ameriška ladja v lov na črno skrinjico V iskanju morebitnih delov pogrešanega malezijskega letala sicer sodeluje deset vojaških letal. Na območje v južni Indijski ocean pa pluje tudi ameriška ladja, ki ima na krovu "iskalca" signala črne skrinjice, ki signale oddaja 30 dni po letalski nesreči.

Ne spreglejte