SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madrid katalonskim separatistom ne priznava (absolutne) zmage

1

termometer

Stranke, ki zagovarjajo neodvisnost, so na regionalnih volitvah v Kataloniji osvojile absolutno večino. Madrid sporoča, da bo še naprej branil enotnost Španije.

Po skoraj vseh preštetih glasovih so separatistične stranke dobile 72 od 135 sedežev v regionalnem parlamentu. Stranke, povezane v koalicijo Skupaj za da (Junts per Si) predsednika katalonske vlade Artura Masa, so dobile 62 sedeže, skrajno levičarska stranka CUP pa 10 sedežev.

Pred volitvami so napovedale, da bi jim absolutna večina dovolila enostransko razglasiti odcepitev od Španije v 18 mesecih. Vlada v Madridu je napovedala, da bo kakršno koli takšno potezo preprečila na sodišču, in dejala, da so načrti o odcepitvi nesmisel.

"Zmagali smo," je razglasil predsednik regionalne vlade v Kataloniji Artur Mas. Nacionalisti so napovedali, da bodo sprožili proces odcepitve, ki pa bo sporen in nejasen, poroča BBC.

Madrid: Separatistom ni uspelo Iz Madrida so po objavi izidov sporočili, da separatisti niso slavili, saj je koalicija Junts pel Si sama prejela "le" 47,8 odstotka glasov. Predstavnik španske vlade je izpostavil, da separatistom ni uspelo, ker niso dobili večine. "Te volitve bi morale enkrat za vselej končati razpravo o neodvisnosti," je dejal in napovedal, da bo vlada v Madridu "še naprej branila enotnost Španije".

Načrt Masove koalicije, da v primeru parlamentarne večine po volitvah izpelje 18-mesečni načrt, ki bi pripeljal do odcepitve, sicer ni ogrožen, saj ima Mas podporo CUP.

Javnomnenjske ankete kažejo, da je večina Kataloncev naklonjena referendumu o neodvisnosti, okoli polovica pa jih podpira razglasitev neodvisnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin