Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 14.41

8 let

Libija obeležuje 40. obletnico Gadafijeve vladavine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Libijski voditelj Moamer Gadafi je obeležil 40. obletnico nenasilnega državnega udara, s katerim se je povzpel na oblast.

Slovesnosti ob tem dogodku so se udeležili voditelji afriških, arabskih in latinskoameriških držav, medtem ko so se jim je Zahod v veliki meri izognil.

Ob slovesnosti vojaška parada, letalski miting in ognjemet V Libiji so ob obletnici pripravili vojaško parado, letalski miting, ognjemete in različne predstave, na katerih so plesalci prikazali zgodovino države. Ulice prestolnice Tripoli so ob tej priložnosti okrasili z več tisoč raznobarvnimi lučmi ter na stotine Gadafijevih portretov in transparentov, ki slavijo voditelja.

Na prireditvi tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez Slovesnosti za Gadafija, ki se je sam nekoč opisal kot "vodja arabskih voditeljev, kralj kraljev Afrike in imam muslimanov", se med drugim udeležujejo venezuelski predsednik Hugo Chavez ter številni afriški voditelji, med njima predsednik Zimbabveja Robert Mugabe in sudanski predsednik Omar al Bašir. Afriški voditelji so se sicer v Tripoliju zbrali že v ponedeljek, ko je potekal vrh Afriške unije.

Evropski voditelji se slovesnosti niso udeležili Na slovesnosti je bila povabljena tudi vrsta evropskih voditeljev, ki pa se jih niso udeležili. Odnosi med Libijo in zahodnim svetom so se v minulih letih sicer občutno izboljšali, a so se nedavno znova ohladili, potem ko je Libija pripravila slavnostni sprejem za avtorja terorističnega napada nad Lockerbiejem, Libijca Abdelbaseta Alija Mohameda al Megrahija, ki so ga škotske oblasti v začetku avgusta zaradi bolezni predčasno izpustile iz zapora.

Številne zahodne države naj bi tako na slovesnosti poslale zgolj diplomate nižjega ranga, izmed evropskih voditeljev pa naj bi se jih po udeležil le srbski predsednik Boris Tadić.

Human Rights Watch poziva k osvoboditvi političnih zapornikov Ob obletnici Gadafijeve vladavine se je oglasila ameriška organizacija za človekove pravice Human Rights Watch. Libijskega vodjo je pozvala, naj obletnico zaznamuje z "odpravo represivnih zakonov in osvoboditvijo političnih zapornikov".

Z izvajanjem obljub o političnih in gospodarskih reformah v z nafto bogati državi še vedno zaostajajo, čeprav zanje obstajajo ambiciozni načrti, ki imajo podporo Gadafijevega drugega sina in njegovega očitnega naslednika Sejfa al Islama.

Ne spreglejte