Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2009,
19.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 19.58

8 let, 5 mesecev

Kouchner v novi knjigi tarča številnih obtožb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Franciji je izšla knjiga novinarja Pierra Peana, v kateri se je kot tarča številnih očitkov znašel francoski zunanji minister Bernard Kouchner.

Nanj med drugim letijo obtožbe neetičnih vezi z afriškimi režimi in konflikta interesov v vlogi vodje javne zdravstvene organizacije in sodelovanja z dvema zasebnima podjetjema v Afriki.

Kouchner naj bi delal za podjetji v Afriki Knjiga z naslovom 'The World According to K.' (Svet kot ga vidi K.) Kouchnerja obtožuje, da je v obdobju med letoma 2002 in 2007, ko še ni bil minister, istočasno delal za dve zasebni svetovalni podjetji v Afriki in vodil organizacijo Esther, katere cilj je bil okrepiti mednarodno sodelovanje med bolnišnicami.

Podjetji sta sodelovali z afriškima predsednikoma Pean piše, da sta obe zasebni podjetji s predsednikoma Gabona in Konga, Omarjem Bongom Odimbom in Denisom Sassoujem Nhuessom, sklenili pogodbi za pomoč pri reformi njunih zdravstvenih sistemov v skupni vrednosti 4,6 milijona evrov.

Je Kouchner izkoristil svoj položaj? Del denarja naj bi bil Kouchnerju nakazan šele potem, ko je maja 2007 zasedel ministrski stolček, pri čemer naj bi po trditvah novinarja šlo za konflikt interesov. Pean sicer ne navaja nobenih dokazov, da je vodja francoske diplomacije izkoristil svoj položaj za zahtevo plačila zasebnega dolga.

Kouchner: Za napadom stojijo politični motivi Kouchner je vse obtožbe že odločno zanikal. "Nikoli nisem podpisal pogodbe z afriško državo. Bil sem svetovalec pri francoskem podjetju," je v pogovoru za tednik Nouvel Observateur dejal 69-letni minister in dodal, da je v treh letih dela zaslužil povprečno 6000 evrov na mesec. Za napadom na njegov ugled po njegovem stojijo politični motivi.

"Moje ravnanje je bilo transparentno in zakonito" Kouchner se je danes pred obtožbami branil tudi v francoskem parlamentu, kjer je dejal, da ni nikoli, "v Gabonu ali kje drugje", izkoristil svoje ministrske funkcije za osebno korist. V času pred zasedbo ministrskega položaja leta 2007 je vedno ravnal "popolnoma transparentno in popolnoma zakonito", je poudaril vodja francoske diplomacije.

Kouchner naj bi služil ameriškim interesom v Ruandi in na Balkanu Pean Kouchnerja sicer obtožuje tudi, da služi ameriškim interesom in poskuša zakriti zločine ameriških zaveznikov v Ruandi in na Balkanu. Pean in nekateri drugi opazovalci namreč v nasprotju s Kouchnerjem in večjim delom mednarodne skupnosti trdijo, da so bili Hutujci po krivem obdolženi za genocid v Ruandi leta 1994, ob čemer vztraja, da bi del odgovornosti morali nositi tudi Tutsiji.

Isto logiko avtor knjige vidi tudi v Kouchnerjevi drži glede vojne v nekdanji Jugoslaviji, ob čemer ga obtožuje, da je očrnil Srbe, medtem ko je prezrl zlorabe, ki so jih zagrešili pripadniki bošnjaške in albanske skupnosti na območju, ki so uživali podporo ZDA.

"Obtožbe so škandalozne in nepoštene" Kouchner, ki je po javnomnenjskih raziskavah najbolj priljubljen francoski politik in izven meja Francije najbolje znan kot ustanovitelj človekoljubne organizacije Zdravniki brez meja, je tudi te obtožbe zavrnil kot "škandalozne in nepoštene".

Ne spreglejte