Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2015,
14.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Heineken

Torek, 14. 4. 2015, 14.01

7 let, 12 mesecev

Konec domačega balkanskega piva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse velike balkanske pivovarne so že dolgo v lasti multinacionalk.

Na Hrvaškem je vsak dan v letu pivovarska vojna. Karlovačko, Ožujsko, Pan so največje znamke hrvaških piv, ki neusmiljeno tekmujejo za pivce. Kako ostra je konkurenca, se vidi po reklamah. Pan trenutno reklamira Davor Gobac, pevec kultnih Psihomodo pop, ki sicer zasebno menda sploh ne pije alkohola.

Tudi Karlovačko ta hip reklamira glasbena zvezda. Oglas Najboljše šele pride naj bi bila življenjska zgodba Ivana Dečaka in njegovega benda Vatra, trenutne res vroče zvezde hrvaške glasbe, saj Dečak sedi tudi v žiriji hrvaške izdaje glasbenega TV-tekmovanja The Voice.

Ožujsko pa trenutno prodaja svoj zvarek rezano, kombinacijo temnega Tomislava in svetlega ožujskega piva. Sicer je njihova serija reklam izjemno zabavna, saj se v njej norčujejo iz hrvaških dialektov – Zagorci denimo na Komiži lovijo ribi in jim ni prav nič jasno, kaj govori barba, dokler ne izgovori besede "žuja", okrajšave za Ožujsko.

Karlovačko, Pan in Ožujsko so znamke treh največjih hrvaških pivovarn. Poleg njih je na Hrvaškem še okoli deset manjših pivovarn. Skupna potrošnja piva na Hrvaškem je okoli 3,5 milijona hektolitrov na leto, kar je 79 litrov na prebivalca in zato Hrvaška velja za pivsko državo.

Kar so že zelo zgodaj ugotovile največje pivske korporacije. Namreč vse tri največje hrvaške pivovarne so že leta v lasti multinacionalk in so pravzaprav popoln primer, kako se te tri multinacionalke bojujejo tudi za preostalo balkansko pivsko tržišče.

Balkanski paket ameriško-kanadske korporacije Zagrebačko pivovarno, ki je bila ustanovljena let 1892 in je bila dolga leta v lasti hrvaškega industrialca židovskega porekla Samuela Davida Alexanda, je že leta 1994 kupila multinacionalka InBev, tedaj največje pivovarsko podjetje na svetu. Ko je leta 2009 fond CVC Capital Partners kupil srednjeevropski del InBeva in so ga poimenovali StarBev – po njihovi zvezdi, praški pivovarni Staropramen -, so dobili devet pivovarn v srednji in vzhodni Evropi, tudi Hrvaško. A leta 2012 je StarBev za 2,23 milijarde evrov kupilo ameriško-kanadsko podjetje Molson Coors Brewing, sedmo največje pivovarsko podjetje na svetu.

"Tržišče v srednji in vzhodni Evropi je atraktivno, imajo močno tradicijo in velik potencial za rast," je ob prevzemu dejal Peter Svinburn, izvršni direktor sicer kanadsko-ameriškega podjetja Molson Coors.

V svojem portfelju ima Molson Coors Europe poleg Ožujskega še Stello Artois, Staropramen, Carling in Beck's, skupno 20 znamk piva. Skupno skupina zaposluje 4100 ljudi na Češkem, v Romuniji, Madžarski, Bolgariji, pa tudi v Srbiji, Črni gori in na Hrvaškem. Poleg Ožujskog imajo od lokalnih balkanskih znamk piva še popularno srbsko pivo Jelen in črnogorsko Nikšičko. Srbi sicer spijejo še več piva kot Hrvati – 81 litrov na prebivalca letno.

Pivo Jelen varijo v srbski Apatinski pivovarni, ustanovljeni leta 1756 kot Carski pivovarna v kraju Apatina. Je največja srbska pivovarna. Tudi ta je del skupine Molson Coors Europe. Ti imajo v lasti tudi črnogorsko pivovarno Trebjesa, ustanovljeno leta 1896, ki slovi po Nikšičkem pivu. Ni treba poudarjati, da je to najbolj prodajano pivo v Črni gori in drugo najbolj prodajano pivo v Srbiji. Tudi to pivovarno je že leta 1997 kupil Interbrev in je nato menjavala lastnike tako kot preostale pivovarne v skupini Molson Coors Europe.

Carlsberg se baha s Panom in Lavom Druga multinacionalka, ki deluje tudi na področju Balkana, je Carlsberg. Na Hrvaškem imajo podjetje Carlsberg Croatia, ki je že leta 1994 kupilo del Panonske pivovarne, prej del Podravke. Tam varijo pivo Pan. Tri leta pozneje so zgradili novo pivovarno in leta 2002 jim je Podravka prodala še preostale delnice, tako da so postali večinski lastnik. Poleg Pana tam varijo še Tuborg, Carlsbergovo najbolj znano pivo.

Če je denimo InterBrev oziroma Molson Coors obdržal tudi imena lokalnih pivovarn, ima Carlsberg drugačno strategijo – vse pivovarne preimenujejo v Carlsberg. Tudi v Srbiji je bilo tako. Pivovarna Čelarevo, ki vari pivo Lav in je bila ustanovljena leta 1892, je zdaj Carlsberg Srbija. Sprva so leta 2003 kupili 52-odstotni delež, nato leto pozneje celotno pivovarno. Tudi tu so nemudoma investirali v novo pivovarno in tudi tu poleg lokalnega piva varijo Tuborg. Trenutno imajo v Srbiji 28-odstotni tržni delež.

Heineken ima Karlovačko in Zaječarsko In nenazadnje je tu še tretji svetovni pivovarski velikan, ki ima svoj delež v balkanskih pivovarnah. Karlovačko pivovarno ima v lasti Heineken. Karlovačka pivovarna je bila sicer ustanovljena leta 1852. Leta 1992 je postala delniška družba, ki jo je dve leti pozneje kupil čilski poslovnež hrvaškega porekla Androniko Lukšić, ki je delnice pivovarne kupil od hrvaškega fonda za privatizacijo. Devet let pozneje jo je skupaj z delnicami v čilskih in argentinskih pivovarnah prodal korporaciji Heineken. Ti so vse do lanskega leta obdržali ime Karlovačka pivovarna, lani pa so jo preimenovali v Heineken Hrvatska. V posodobitev pivovarne so investirali nekaj milijonov evrov.

V Srbijo je Heineken vstopil leta 2004, skoraj istočasno kot na Hrvaško. Kupili so pivovarne v Novem Sadu in skupaj s turškim Efesom tudi pivovarno v Zaječaru. Svoje srbske pivovarne so združili v podjetje United Serbian Breweries. Obdržali so lokalne znamke, predvsem zaječarsko pivo, močno pa so povečali prodajo sicer prepoznavnih mednarodnih znamk piva Heineken. Trenutno imajo okoli desetodstotni delež srbskega tržišča.

Kaj ostane majhnim? Edina večja pivovarna na področju Balkana, ki še ni v rokah multinacionalk, je Sarajevska pivovarna v Bosni in Hercegovini. Resnici na ljubo je Bosna najmanj pivska od vseh držav v regiji, z vsega 50 litri popitega piva na prebivalca na leto. Zato je razen Sarajevskega piva večina piva v Bosno uvoženega prav iz pivovarn v lasti multinacionalk iz sosednjih držav.

V boju pivskih korporacij pa so morebiti največji zmagovalci mali pivovarji. Daleč od oglaševalskih blokov v udarnih televizijskih terminih varijo pivo v majhnih serijah, ki pa postaja vse bolj priljubljeno. Na najbolj znanem pivoljubskem portalu na svetu Ratebeer so prav te dni objavili seznam 3800 najboljših pivovarn na svetu. Na devetem mestu na listi najboljših novih pivovarn je majhna hrvaška pivovarna Zmajevska pivovarna, ki seveda ni v lasti pivovarniških multinacionalk.

Ne spreglejte