SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska o sankcijah proti Iranu

2

termometer

Kitajska je v sredo izrazila pripravljenost na pogovore o morebitnih sankcijah proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Kitajska glede uvedbe novih sankcij proti Teheranu velja za najbolj oklevajočo članico skupine šestih držav, ki se pogajajo z Iranom. Ameriški predsednik Barack Obama je v torek dejal, da želi sankcije proti Iranu v naslednjih tednih in ne naslednjih mesecih. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je bil v Washingtonu po pogovorih z Obamo odločen, da Iran ne more nadaljevati "nore tekme" proti jedrskemu orožju. Optimizem nad potrditvijo sankcij je v Kanadi na srečanju zunanjih ministrov skupine najrazvitejših držav sveta (G8) izrazila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Ni verjetnosti za privolitev v zelo ostre sankcije

Kitajska je doslej zavračala pogovore o novih sankcijah proti Iranu, s katerim ima razvite trgovinske odnose. Tiskovna agencija AP poroča, da je kitajski predstavnik izrazil pripravljenost države na pogovore o morebitnih sankcijah v telefonskem pogovoru s predstavniki ostalih štirih stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije.

Dodatna potrditev spremembe ozračja naj bi bila tudi napoved iranske televizije, da bo iranski pogajalec za jedrska vprašanja Said Džalili v četrtek obiskal Kitajsko in se z državnimi predstavniki pogovarjal o jedrskem programu.

Pripravljenost na pogovore o sankcijah sicer še ne pomeni tudi pripravljenosti na glasovanje za sankcije v Varnostnem svetu. Na koncu pa ni verjetnosti, da bi Kitajska skupaj z Rusijo privolila v zelo ostre sankcije, kakršne želijo ZDA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin