Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
17.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 17.32

8 let, 3 mesece

Kislijak razočaran nad načrti ZDA o protiraketnem ščitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Kislijak je izrazil razočaranje nad ameriškimi načrti za vzpostavitev protiraketnega ščita v srednji Evrope.

Ob tem je napovedal, da bo Rusija premislila o ukrepih za zagotovitev svoje varnosti. Na rusko-ameriških pogovorih o tem ščitu "nismo prejeli odgovorov na naša vprašanja... Rezultati dialoga so razočarajoči," je na novinarski konferenci v Moskvi povedal Kislijak. "Nadaljevali bomo z diplomatskimi prizadevanji in premislili o tem, kaj moramo storiti, da bi zavarovali varnost Rusije po kateremkoli scenariju," je še povedal Kislijak. "Govorimo o možnosti povračilnega napada" Nasprotovanje načrtovani postavitvi prestreznih raket na Poljskem v okviru tega načrta pa je izrazil načelnik generalštaba ruske vojske, general Jurij Balujevski, ki je dejal, da bi na morebitno uporabo teh raket lahko Rusija odgovorila z raketnim napadom. "Govorimo o možnosti povračilnega napada," v primeru, če bi ruske obrambne sile pomotoma ocenile, da so izstreljene rakete usmerjene proti Rusiji, je dejal.

Visoki predstavniki ZDA in Rusije so se v četrtek v Budimpešti sestali na pogovorih o ameriškem protiraketnem ščitu, na katerih naj bi dosegli napredek pri reševanju nesporazuma, ki je nastal zaradi načrtov ZDA, da omenjeni ščit namestijo v dveh delih na Češkem in Poljskem, čemur Rusija ostro nasprotuje. To srečanje je bilo peto v vrsti pogovorov o protiraketnem ščitu.

Trenja med Zahodom in Rusijo so zadnje tedne vse večja, poleg tega pa je v sredo Rusija odstopila od ključne pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi (CFE).

Ne spreglejte