Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael Palestina John Kerry

Torek, 13. 8. 2013, 9.55

8 let

Kerry miri Palestince zaradi izraelske odobritve novih gradenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški zunanji minister John Kerry je Palestince pozval, naj se "ne odzivajo sovražno" na izraelske napovedi gradnje novih stanovanj za judovske naseljence.

Kot je poudaril, je najpomembnejše, da obe strani sedeta za pogajalsko mizo. Odobritev gradnje skoraj 1200 stanovanj je namreč tik pred nadaljevanjem pogajanj močno razjezila Palestince.

Palestinci ostro obsodili nove načrte gradnje Izrael je gradnjo novih stanovanj v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu odobril le nekaj dni pred nadaljevanjem mirovnih pogajanj, predvidenim za sredo. Kmalu zatem je sicer sporočil tudi, da je v okviru dogovora pred nadaljevanjem pogovorov odobril izpustitev 26 dolgoletnih palestinskih zapornikov.

Medtem ko so nekateri izraelski ministri kritizirali odločitev o izpustitvi zapornikov - med pogajanji naj bi jih postopoma vsega skupaj izpustili 104 - so Palestinci ostro obsodili nove načrte gradnje.

ZDA naselja ocenjujejo za nezakonita in škodljiva Vprašanje gradnje naselij na zasedenih ozemljih, ki ji nasprotujeta tudi ZDA in EU, je že leta 2010 povzročilo propad pogajanj. Za pogajalsko mizo sta nato obe strani ob posredovanju ZDA po treh letih znova sedli konec julija.

Kot je na obisku v Kolumbiji v ponedeljek ponovil Kerry, ZDA vsa tovrstna naselja ocenjujejo za nezakonita in škodljiva za mirovna prizadevanja, dodal pa, da je bila napoved novih gradenj "do neke mere pričakovana".

Palestinci želijo Jeruzalem za prestolnico svoje države Po njegovem prepričanju zadnji dogodki zgolj izpostavljajo pomembnost nadaljevanja pogovorov, ki bodo vodili v rešitev vprašanja "varnosti in mej". "Ko bo enkrat rešeno vprašanje varnosti in mej, bo rešeno vprašanje naselij," je dejal in pozval obe strani, naj se "ne odzivata ali provocirata sovražno".

Cilj pogajanj je namreč doseči rešitev, ki bi vključevala oblikovanje dveh držav. Ključni vprašanji bosta poleg judovskih naselbin še status mesta Jeruzalem, ki ga Palestinci želijo za prestolnico svoje države, in pravica palestinskih beguncev do vrnitve na svoje domove, ki so zdaj na ozemlju Izraela.

Ne spreglejte