Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2008,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 29. 8. 2008, 7.11

8 let

Karadžić se v Haagu ni izrekel o krivdi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Radovan Karadžić se pred haaškim sodiščem v skladu z napovedmi ni želel izreči o krivdi glede očitanih mu zločinov. Njegov molk glede krivde je sodišče sprejelo, kot da se je izrekel za nedolžnega.

Britanski sodnik Iain Bonomy je v skladu s pravili sodišča pribeležil, da se je nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov v 11 točkah obtožnica iz leta 2000, ki ga bremeni krivde za vojne zločine, genocid in zločine proti človečnosti med vojno v BiH, izrekel za nedolžnega. Karadžić se želi braniti sam Karadžić na sodišču ni imel pravnega zastopnika in je povedal, da se je "odpovedal" pravici do odvetnika. "Želim se braniti sam," je zatrdil. Je pa sodniku tudi povedal, da bo sestavil "ekipo družabnikov", ki mu bodo pomagali, ko bo tožilstvo dopolnilo obtožnico. To naj bi se po pričakovanjih zgodilo prihodnji mesec.

Naslednje zaslišanje bo 17. september Sodnik Bonomy je obenem 17. september določil kot datum naslednjega zaslišanja, na katerem naj bi Karadžić bo lastnih napovedih izpodbijal pristojnost sodišča.

Potem ko so ga po 13 letih skrivanja prijeli 21. julija v Beogradu, kjer je živel pod imenom Dragan Dabić, se Karadžić že v prvem nastopu pred haaškim sodiščem 31. julija ni želel izreči o krivdi in je izkoristil pravico do 30-dnevnega odloga. Že v prvem nastopu je Karadžić tudi povedal, da se želi na sojenju braniti sam.

Karadžić vložil že številne zahteve Od prihoda v Haag je Karadžić vložil že mnoge zahteve. Med drugim je zahteval zamenjavo sodnika Alphonsa Orieja zaradi njegove domnevne pristranskosti. Pritožil se je, ker mu zapisnike dostavljajo samo v angleščini, zahteval pa je tudi kopije zapornih nalogov, na podlagi katerih so ga iskali. Sodišče je tudi pozval, naj opusti postopek proti njemu, saj zaradi negativne publicitete ne more biti deležen poštenega sojenja.

Srbski obrambni minister Mladića in Hadžića pozval k predaji Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac pa je znova pozval zadnja haaška ubežnika, Ratka Mladića in Gorana Hadžića, naj se predata. Ob tem ju je tudi spomnil, da je med protivladnim shodom, ki so ga radikalci organizirali v podporo ujetemu Karadžiću, prišlo do smrtne žrtve. "V kolikor sta še zmeraj 'heroja', naj Mladić in Hadžić razmislita, ali sta njuni življenji vredni življenj drugih ljudi," je Šutanovac dejal za srbski časnik Novosti. Dodal je še, da ni seznanjen z informacijami, da bi bivšega poveljnika bosanskih Srbov Mladića že kmalu lahko prijeli.

Ne spreglejte