Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 9.17

8 let

Karadžić naj bi se pred haaškim sodiščem branil sam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odvetnik Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić, je sporočil, da se bo nekdanji predsednik Republike srbske v Haagu branil sam.

Kot je pojasnil Vujačić, bo imel Karadžić v Srbiji pravno oziroma strokovno ekipo, ki mu bo ves čas pomagala pri obrambi, vendar pa se bo pred haaškim sodiščem branil sam, "kakor to mojstrsko počne tudi Vojislav Šešelj".

Karadžić se bo izročitvi upiral Karadžića naj bi Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu izročili prihodnji teden. Kot je pojasnil srbski tožilec za vojne zločine, naj bi se to zgodilo v ponedeljek ali torek. Vujačić je medtem napovedal, da se bo njegov klient izročitvi upiral, saj naj bi na ta način pridobil dovolj časa, da bi se še enkrat srečal s svojo družino v Beogradu. Preiskovalni sodnik je v torek dovolil obisk, vendar pa visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak družini ne dovoli odhoda iz države.

Kdaj je bil aretiran? Vujačić je ponovil, da bo vložil tožbo proti osebam, ki naj bi Karadžića aretirale že v petek zvečer in so ga nato zadrževale do ponedeljka zvečer, ko je bil prepeljan pred preiskovalnega sodnika. Srbske oblasti to sicer zanikajo in vztrajajo, da je prišlo do aretacije v ponedeljek.

"Žal mi je le, da nisem zdržal do konca leta" Karadžić naj bi pred sodnikom po aretaciji dejal samo: "Žal mi je le, da nisem zdržal do konca leta. Haaško sodišče bi do takrat zaprli in jaz bi bil miren do konca življenja." Po besedah Vujačića se je Karadžić po zaprtju sodišča v Haagu nameraval predati srbskim oblastem in v Beogradu dokazati svojo nedolžnost.

Dačić: Ščitile so ga tajne službe in ga tudi predale Srbski notranji minister in vodja socialistične stranke (SPS) Ivica Dačić je izjavil, da so nekdanjega vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića ščitile srbske tajne službe. "Tajne službe so ga sedaj predale," naj bi Dačić izjavil ob aretaciji, pri kateri naj policija ne bi sodelovala.

Dačić, ki vodi stranko Slobodana Miloševića, naj bi nasprotoval aretaciji Karadžića in naj bi vanjo privolil le, če bi se obtoženec sam predal. Karadžićevi aretaciji so nasprotovali tudi srbski nacionalisti, ki so se v torek zvečer v Beogradu spopadli s policijo.

Daily Telegraph: Karadžića je izdal Mladić Po podatkih nemških obveščevalnih služb je Karadžića izdal poveljnik njegovih sil med vojno v BiH, general Ratko Mladić. To naj bi storil, da bi se izognil izročitvi haaškemu sodišču in da bi si zagotovil sojenje v Srbiji, na svoji spletni strani poroča britanski The Daily Telegraph.

Dogovor o predaji Mladića naj bi bil zapleten Mladić naj bi se s tistimi, ki so ga lovili, pogajal o pogojih svojega prijetja in jim pri tem "dal informacije o tem, kje se nahaja Karadžić, da bi se rešil". General naj bi bil namreč odločen, da se bo izognil sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Pripravljen pa naj bi bil na sojenje na posebnem sodišču za vojne zločine v Srbiji, kjer ga imajo nekateri še vedno za junaka. Poleg obveščevalnih služb naj bi ga ščitili tudi deli srbske vojske, zato bi lahko bil dogovor o njegovi predaji zapleten.

Znova protesti v središču Beograda v podporo Karadžiću V središču Beograda pa se je popoldan ponovno zbralo nekaj sto ljudi, ki so protestirali proti aretaciji Karadžića. Med okoli 300 protestniki je tudi brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić. Na območju, kjer so protesti, so okrepljene policijske enote. Okrepljene policijske enote so tudi okoli vseh pomembnih ustanov v Srbiji in diplomatskih predstavništev.

Protestniki, ki nosijo majice z obrazi Karadžića in Mladića, naj bi pripadali nacionalistični organizaciji Obraz. Medtem pa je srbska radikalna stranka (SRS) je na svoji spletni strani napovedala, da bo v središču Beograda pripravila vsakodnevne proteste, hkrati pa zanikala, da je pripravila današnje.

Imel je celo lažno ženo Karadžić je imel poleg lažne identitete tudi "lažno soprogo". Skrivnostna Mila, črnolaska srednjih let, ki jo je predstavljal kot ženo, ga je spremljala na vseh potovanjih in predavanjih, na katerih je govoril o zdravem življenju in bioenergiji.

Obenem naj bi Karadžić v minulih letih pogosto zahajal v kavarno Luda kuća (Nora hiša) v Novem Beogradu, kjer je pil slivovko in igral na gosli. Na strune pa je brenkal praktično pod svojo sliko in sliko nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki visita nad šankom v kavarni.

V lokalni prodajalni v Novem Beogradu se ga spominjajo kot človeka, ki ni veliko zapravil, a je imel navado vedno kupiti petlitrsko plastenko vode, sadje in zelenjavo.

Dolgi lasje in brada zaradi sprejemanja energije Svoj nenavaden videz - gosto belo brado, brke in figo nad čelom je upravičeval s poklicem. Govoril je, da skozi lase in brado sprejema energijo. Vujačić pa je danes sporočil, da se je Karadžić ostrigel in obril in je povsem enak kot pred 14 leti, le malo starejši.

Znanci, ki se jim je predstavljal kot Dragan David Dabić, niso poznali podrobnosti o njegovem življenju. Karadžić jim je sicer povedal, da ima sinove in vnuke, ni pa želel razkriti, kje se je šolal in na katerih klinikah je delal v preteklosti.

Njegovi znanci tudi trdijo, da je bil Dabić oz. Karadžić prijeten, šarmanten, kulturen in inteligenten človek, tako da jim niti na kraj pameti ni padlo, da se za velikimi naočniki in gosto brado skriva haaški obtoženec. Zgovoren in izobražen jih je uspel prepričati, da je zdravnik, pri tem pa jim ni pokazal diplome. Ta naj bi bila pri njegovi nekdanji ženi v Ameriki, ki naj bi mu jo zasegla po ločitvi.

Izdal naj bi ga pogovor s sinom Povod za njegovo odkritje in aretacijo naj bi bil telefonski pogovor med Karadžićem in njegovim sinom, ki naj bi ga ujele varnostne službe oz. Bia.

Ne spreglejte