Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 20.08

8 let

Josipović in Tadić izpostavila pomen odnosov med Hrvaško in Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednika Hrvaške in Srbije sta poudarila, da so odnosi med državama preveč pomembni, da bi različne izjave o posameznih problemih postavile pod vprašaj nadaljevanje razvoja njunih odnosov.

Srečanje Iva Josipovića in Borisa Tadića je potekalo ob robu 9. regionalnega vrha držav jugovzhodne Evrope, do njega pa je prišlo v času ostrega besednega spopada med vodilnimi politiki Hrvaške in Srbije.

Državi se medsebojno podpirata na poti v EU

Josipović in Tadić sta ocenila, da je bilo vloženih veliko prizadevanj za vzpostavitev zaupanja, da bi odnose med Hrvaško in Srbijo dvignili na višjo raven, ter da je sodelovanje treba nadaljevati v resničnem evropskem duhu partnerstva. Ponovila sta, da se državi medsebojno podpirata na poti v EU ter da odprtih vprašanj ne bosta reševali v tem okviru.

Predsednika sta v skupnem sporočilu poudarila, da bosta spodbudila svoji vladi h krepitvi sodelovanja v gospodarstvu, pravosodju, kulturi ter na drugih pomembnih področjih, v katerih imata skupne interese. Prav tako sta se zavzela za pospešeno reševanje vseh preostalih odprtih vprašanj - od pogrešanih, beguncev, meja, do vprašanj nasledstva in popolne implementacije pravic manjšin, sta zapisala.

Posebej sta poudarila potrebo, da bi ugotovili usodo pogrešanih oseb v vojni, ker gre za prioritetno humanitarno vprašanje. Zavzela sta se tudi za organizacijo mednarodne donatorske konference za begunce, ki naj bi pomagala pri njihovi vrnitvi in reševanju premoženjsko-pravnih vprašanj.

Josipović: Treba je nenehno vztrajati Josipović je pred srečanjem s Tadićem obiskal Hrvate v Sremu ter v Šidu izjavil, da je "običajno, da obstajajo vzponi in padci v odnosih med Hrvaško in Srbijo". Izpostavil je, da je treba nenehno vztrajati na izboljšanju medsebojnih odnosov.

"Morali bi graditi mostove prijateljstva"

"Vojnih zločinov ne smemo pozabiti. Zato obstajajo sodišča. Tisti, ki vodimo politiko, pa bi morali graditi mostove prijateljstva," je izjavil Josipović. Dodal je, da si vse državne institucije na Hrvaškem prizadevajo za mir in sodelovanje v regiji.

Josipović je izjavil, da besedni spopadi v določenem trenutku izražajo določena stališča, sicer pa mora med ljudmi po spopadih slediti sprava. Ocenil je, da imajo hrvaško-srbski odnosi "absolutno trend navzgor, če pogledamo daljše obdobje", ter da omenjenega trenda ne morejo spremeniti občasni besedni spopadi uradnikov dveh držav.

"S časoma se je ustvarila boljša klima"

"Od vojne, ko odnosov praktično bi bilo, smo danes vendar prišli do tega, da se je marsikaj spremenilo ter da obstaja sodelovanje glede mnogih pomembnih vprašanj," je izjavil Josipović. Ocenil je, da se je s časoma ustvarila boljša klima, čeprav je posebno v času volitev, kot je to običajno v odnosih med državama, prihajalo tudi do nihanj. "Morda smo zdaj bili v nekem obdobju nihanj, vendar pa menimo, da niso bila bistvena," je še izjavil Josipović.

Do najnovejše izmenjave ostrih besed med Tadićem in srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem na eni ter hrvaško premierko Jadranko Kosor na drugi strani je prišlo, ko je predsednica hrvaške vlade prejšnji teden med obiskom v Prištini podprla samostojno Kosovo.

Kosorjeva: Hrvaški politiki nikoli več ne bodo šli v Beograd po mnenje

Tadić in Jeremić sta ostro kritizirala njene poudarke o velikem prijateljstvu Kosova in Hrvaške, ki da temelji na boju proti velikosrbski politiki bivšega srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Kosorjeva je med drugim odgovorila, da hrvaški politiki nikoli več ne bodo šli v Beograd po mnenje, kaj lahko storijo, česa pa ne.

Tadić je Kosorjevi očital tudi pozdrave, ki jih je ob proslavi obletnice Nevihte, 5. avgusta v Kninu posebej poslala hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču, ki sta bila letos na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije obsojena na dolgoletne zaporne kazni ravno zaradi vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta leta 1995.

Tadić bo sicer v petek gostil regionalno srečanje na temo "Sodobna umetnost in sprava v jugovzhodni Evropi", ki bo potekalo ob arheološkem najdišču Viminacium pri Požarevcu. Soorganizatorja srečanja, na katerem pričakujejo osem regionalnih voditeljev, sta Unesco in Svet Evrope. Ob robu srečanja je imel Tadić poleg z Josipovićem tudi dvostranski srečanji s predsednikoma Črne gore in Makedonije, Filipom Vujanovićem in Gjorgeom Ivanovom.

Ne spreglejte