SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janukovič zanika vpletenost v sojenje Timošenkovi

3

termometer

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je zavrnil pozive, naj posreduje glede aretacije opozicijske voditeljice Julije Timošenko.

Svojo zaskrbljenost nad sojenjem nekdanji ukrajinski premierki pa so medtem izrazile tako ZDA kot EU.

"Ne bom se vpletal v delo sodišča"

"Ne morem in ne bom se vpletal v delo sodišča. Če bi se, bi se problemi še povečali," je dejal Janukovič v izjavi, ki jo je objavil njegov kabinet. Gre za njegov prvi odziv, potem ko so minuli teden Timošenkovo zaradi kršenja sodnega postopka aretirali.

"Ukrajinski pravni sistem je nepristranski" "Ukrajinski pravni sistem je neodvisen in nepristranski, vodijo pa ga lahko le ustava in ukrajinski zakoni. Politično ali kakršno koli drugo vpletanje v delo sodišč je nedopustno," je dodal Janukovič.

Timošenkova sicer vztraja, da je žrtev Janunkovičevega političnega maščevanja, predsednik in njegovi sodelavci pa tovrstne obtožbe vztrajno zanikajo.

"Proces ni politično motiviran"

V izjavi je Janukovič še pojasnil, da je njegov odziv na sojenje Timošenkovi spodbudilo pismo češkega predsednika Vaclava Klausa, v katerem ga je ta prosil za zagotovilo, da sojenje Timošenkovi ni politično motivirano.

"Niti eden od trenutnih sodnih procesov, ki vključujejo nekdanje predstavnike oblasti, ni in ne more biti politično motiviran. Zato sem osebno odgovoren kot varuh ukrajinske ustave," je povedal Janukovič.

Poleg Timošenkove so se pred sodiščem namreč znašli še nekateri drugi nekdanji predstavniki oblasti, med drugim tudi nekdanji notranji minister Jurij Lucenko.

Francija je "resno zaskrbljena"

Aretacija Timošenkove je sicer sprožila burne odzive tudi v ZDA in članicah EU, ki se sedaj bojijo, da bi lahko kontroverzno sojenje ogrozilo podpis pridružitvenega sporazuma, ki naj bi ga Kijev letos sklenil z EU.

Francija je tako že sporočila, da so ukrajinskega veleposlanika v Parizu obvestili o "resni zaskrbljenosti" glede aretacije Timošenkove.

Timošenkovi grozi do 10 let zapora Če bo Timošenkova na sojenju spoznana za krivo zlorabe oblasti med podpisovanjem plinskega sporazuma z Rusijo leta 2009, ji grozi do 10 let zapora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin