Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija

Torek, 3. 9. 2013, 12.46

8 let

Izstreljeni dve raketi v Sredozemsko morje, Izraelci priznali krivdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rusija je sporočila, da je njen sistem za zgodnje opozarjanje zaznal izstrelitev dveh raketnih izstrelkov iz osrednjega dela Sredozemskega morja proti njegovi vzhodni obali.

Kot so sporočili Rusi, se je izstrelitev zgodila ob 10.16 po moskovskem času (8.16 po srednjeevropskem času). Izstrelke je zaznal opozorilni sistem v mestu Armavir v južni Rusiji, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Incident v času priprave zahodnih držav za napad na Sirijo Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o dogodku že poročal predsedniku Vladimirju Putinu.

Medtem ko so iz ruskega veleposlaništva v Damasku sporočili, da pri njih niso zaznali opozorilnega signala o napadu, pa se je ta incident zgodil ravno v času priprave zahodnih držav za napad na Sirijo.

Skupno testiranje raket Druge države sicer za zdaj niso poročale o tem, da bi zaznale kaj podobnega. Kar pa bi lahko bilo nekoliko sumljivo, je to, da so tako ZDA kot Izrael sprva zanikali, da bi bili vpleteni v izstrelitev raket, po poročanju Reutersa pa so predstavniki izraelskih oblasti pozneje sporočili, da so skupaj z ZDA izvedli skupno testiranje raket. Namen testiranja je bil preveriti delovanje izraelskega sistema za protiraketno obrambo Hetz-2.

Izraelsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so testiranje izvedli ob 9.15 po lokalnem času (6.15 po univerzalnem koordiniranem času GMT), približno takrat, ko je ruski radar zaznal izstrelitev dveh balističnih objektov. Priznali so po tem, ko so o izstrelitvah v okviru skupnih ameriško-izraelskih vojaških vaj poročali izraelski mediji.

Tudi po sporočilu Izraela, da je šlo za skupne vaje, je ameriška mornarica v sporočilu za javnost zatrdila, da z njihovih ladij v Sredozemlju ni bila izstreljena nobena raketa – niso pa zanikali, da so ZDA skupaj z Izraelom izvajale testiranja raket.

Iz zveze Nato so medtem sporočili, da "preverjajo poročila" o izstrelitvi, Velika Britanija pa je javila, da je bila o izstrelitvi obveščena, vendar pa pri njej ni sodelovala.

Ne spreglejte