Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2009,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 1. 2009, 8.33

8 let

Izraelska letala obstreljevala predore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelska letala so v odgovor na včerajšnji napad Palestincev, v katerem je bil ubit izraelski vojak, obstreljevala predore med območjem Gaze in Egiptom.

Prav o nadaljnjem odzivu na napad bo danes razpravljal tudi izraelski varnostni kabinet. Kot je sporočila izraelska vojska, so z napadom na "Hamasove predore" odgovorili na napad oboroženih Palestincev ob meji z Gazo, v katerem je bil ubit izraelski vojak, trije pa so bili ranjeni. Izraelska vojska "vidi Hamas kot odgovornega za ohranjanje miru v vaseh na jugu Izraela in se bo ostro odzvala na kakršenkoli poskus spodkopavanja (miru)", je v izjavi zapisala izraelska vojska.

Obamov odposlanec pozval k utrditvi prekinitve ognja v Gazi Med najhujšim nasiljem po prekinitvi ognja v Gazi se v Jeruzalemu mudi posebni odposlanec novega ameriškega predsednika Baracka Obame za Bližnji vzhod, George Mitchell. Na srečanju z izraelskim premierom Ehudom Olmertom je ponovil, da je nujno potrebno utrditi prekinitev ognja, ki je končala spopade na območju Gaze. "S premierom sva razpravljala o ključnem pomenu utrditve prekinitve ognja, vključno z ustavitvijo sovražnosti, končanjem tihotapljenja in ponovnem odprtju prehodov na podlagi sporazumov iz leta 2005," je po srečanju z Olmertom povedal Mitchell.

S tem je mislil na sporazume, po katerih naj bi mejni prehod Rafa - edini prehod na območju Gaze, ki ne vodi v Izrael, ampak v Egipt - skupaj upravljale varnostne sile Egipta in palestinskih oblasti predsednika Mahmuda Abasa, prisotni bi bili tudi opazovalci EU, Izrael pa bi dogajanje spremljal preko kamer.

Izrael bo prehode trajno odprl le v zameno za vojaka Šalita Olmert je po drugi strani ponovil, da bo Izrael prehode z Gazo - ti so že od junija 2007, ko je nadzor na območju Gaze prevzelo gibanje Hamas, zaprti za vse razen za prevoz nujne humanitarne pomoči - trajno odprl le, če bodo palestinski skrajneži izpustili izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga zajeli junija 2006.

Mitchell je sicer po pogovorih z izraelskim političnim vodstvom v Jeruzalemu - podobno kot že po srečanju z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, s katerim sta se sestala v Kairu - še obljubil, da "bodo ZDA ohranjale aktivno zavezo doseganju cilja dveh držav, ki obstajata ena ob drugi v miru in varnosti". "Odločitev predsednika Obame, da me pošlje v regijo manj kot teden dni po njegovi inavguraciji je jasen in otipljiv dokaz te zaveze," je zatrdil Mitchell.

Ne spreglejte