Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2011,
14.41

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael Hamas

Četrtek, 28. 4. 2011, 14.41

3 leta, 1 mesec

Izrael zavrača palestinsko vlado, ki bi vključevala Hamas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dogovoru o spravi med gibanjema Fatah in Hamas je Izrael sporočil, da se ne bo pogajal z novo palestinsko vlado, ki bi vključevala Hamas, in napovedal možne ukrepe proti palestinskim oblastem.

Dogovor, ki sta ga gibanji v sredo podpisali ob posredovanju Egipta, med drugim predvideva oblikovanje enotne prehodne vlade. Liberman: Izrael ima na voljo več ukrepov Kot je dejal izraelski zunanji minister Avigdor Liberman, dogovor med Hamasom in Fatahom pomeni "prečkanje rdeče črte". Kot je še posvaril, ima Izrael na voljo več ukrepov proti palestinskim oblastem, vključno z "ukinitvijo VIP statusa" palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu in premieru Salamu Fajadu, kar bi jima "onemogočilo prosto gibanje". Abas upa, da bo sprava pospešila pogajanja z Izraelom Nasprotno pa je Abas na srečanju z izraelskimi mirovnimi aktivisti in novinarji izrazil upanje, da bo dogovor med njegovim Fatahom in Hamasom pomagal "pospeševati pogajanja" z Izraelom. Abas tudi upa, da bo dogovor vse palestinske skupine prepričal, da sprejmejo mednarodne pogoje, ki jih je postavila t.i. bližnjevzhodna četverica. V skladu s temi pogoji mora vsaka palestinska vlada spoštovati vse prej sklenjene sporazume, priznati Izrael in se odpovedati nasilju.

Dogovor po dolgih 18 mesecih Po 18 mesecih brezplodnih spravnih pogovorov sta delegaciji Hamasa in Fataha v sredo v Kairu le dosegli dogovor. Ta predvideva oblikovanje začasne vlade narodne enotnosti, v letu dni pa naj bi sledile predsedniške in parlamentarne volitve. Dogovor zbuja upanje, da se bo končala politična delitev Palestincev, v okviru katere je Fatah vladal na Zahodnem bregu, Hamas pa na območju Gaze.

Netanjahu: Abas mora izbrati med mirom z Izraelom in mirom s Hamasom A dogovor je nemudoma naletel na kritiko Izraela. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v sredo posvaril, da mora Abas "izbrati med mirom z Izraelom in mirom s Hamasom". Izrael namreč v mirovnih pogajanjih sodeluje s Fatahom, medtem ko Hamas zavrača kot teroristično skupino.

Prehodna vlada bo imela omejene pristojnosti Abas je sicer poudaril, da bo imela prehodna vlada le omejene pristojnosti ter da bo on kot vodja Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) še naprej oblikoval nacionalno politiko. "Ta vlada ima pooblastila za dve stvari: da določi datum volitev in obnovi Gazo," je dejal in dodal, da sama politika ostaja v rokah PLO.

Iran: Dogovor bo vodil v velike zmage spričo okupatorjev Je pa podpis dogovora, ki predstavlja okvir za palestinske parlamentarne in predsedniške volitve, pozdravil Iran, ki že ves čas podpira Hamas. Po mnenju iranskega zunanjega ministra Alija Akbarja Salehija bo dogovor "pospešil razvoj dogodkov na palestinskem območju in vodil v velike zmage spričo (izraelskih) okupatorjev". Dogovor poleg tega predstavlja "prvo zmagoslavje" egiptovskih oblasti po nedavnih dogodkih v državi, je še dejal Salehi.

EU upa, da bo imel Fatah premoč nad Hamasom Evropska unija je medtem sporočila, da v sredo doseženi dogovor o spravi med Fatahom in Hamasom še podrobno preučuje, a obenem nakazala svojo željo, da bi imel sekularni Fatah premoč nad islamističnim Hamasom. Kot je poudaril Michael Mann, tiskovni predstavnik visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton, je unija vedno pozivala k spravi in miru pod vodstvom predsednika Abasa kot načinu za končanje delitev med Zahodnim bregom in Gazo. EU je tudi vedno izpostavljala potrebo po varnosti in stabilnosti v bližnjevzhodni regiji, je še dodal Mann.

Ne spreglejte