Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
9.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 9.52

7 let, 12 mesecev

Italija: Na poti v nove predčasne volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Volilni izkupiček italijanskih volitev nakazuje tisto, kar država v tem trenutku najmanj potrebuje. Šibko vlado in zelo verjetno možnost novih predčasnih volitev.

Stagnirajoče italijansko gospodarstvo, ki je še naprej v recesiji, še nekaj časa ne bo moglo računati na odločne politične rešitve. Rezultat predčasnih volitev je namreč takšen, da nobena izmed strank nima dovolj mandatov, da bi oblikovala delujočo parlamentarno večino. Ob tem pa je populistični Beppe Grillo s svojim gibanjem Pet zvezd dosegel močan rezultat in zato lahko narekuje tempo nadaljnjega političnega dogajanja v državi. Na volilne rezultate so se takoj in negativno odzvali tudi svetovni trgi.

Se bo zaradi krize v Italiji poglobila tudi evrska kriza? Pojavljajo pa se že bojazni, da bo politična nestabilnost v tretjem največjem gospodarstvu evroobmočja še bolj poglobila evropsko dolžniško krizo. Italija ima sicer za sabo desetletja politične nestabilnosti, iz katere ji je vedno znova uspelo najti izhod. A tokrat se zdi, da sta v resnici na voljo samo dve možnosti, in nobena izmed njiju ne deluje pretirano privlačna, poroča The Reuters.

Ugibanja o dveh mogočih scenarijih … Prva možnost je vlada pod vodstvom Piera Luigija Bersanija, ki ima večino v spodnjem domu, ne pa tudi v senatu. V tem scenariju bi Bersanija podpiral Grillo, ki pa je v svojih predvolilnih nastopih kategorično zavračal možnost sodelovanja s, kot jih imenuje sam, tradicionalnimi strankami. Druga možnost, o kateri se je ugibalo, je velika levo-desna koalicija med Bersanijem in Berlusconijem, ki mu je uspela osupljiva in nepričakovana vrnitev v politično areno.

… ki sta bila že zavrnjena Grillo je prvo možnost že zavrnil, pred kratkim pa je Bersani v pogovoru za časopis La Repubblica kategorično zavrnil tudi drugo možnost: "Hočem biti popolnoma jasen: ideja velike koalicije ne obstaja in ne bo nikoli obstajala." Ob tem je še povedal, da pripravlja program 7 oziroma 8 ključnih točk, na podlagi katerih bo pristopil k pogovorom z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom, čigar naloga je oblikovanje nove vlade. Bersani je ob tem povedal tudi, da bo sam sebe predlagal za mandatarja. Na vprašanje, ali to pomeni, da načrtuje manjšinsko vlado, pa je odgovoril: "Imenujte jo, kot želite. Zame je to vlada spremembe."

Ne spreglejte