Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
11. 12. 2014,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Italija stavka Matteo Renzi sindikati

Četrtek, 11. 12. 2014, 16.26

8 let

Italija bo za osem ur (skoraj) obstala

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za jutri napovedana stavka združuje leve, zmerne in desne sindikate, ne pa tudi drugega največjega sindikalnega združenja. Italijo pesti rekordna brezposelnost mladih.

Osemurno splošno stavko javnega in zasebnega sektorja je z geslom Tako ne gre več sklicala levo usmerjena nacionalna konfederacija delavskih sindikatov CGIL ob podpori sredinske unije sindikatov UIL, desno usmerjena nekoliko manjša konfederacija sindikatov UGL pa se je pridružila naknadno. Skupni imenovalec je nezadovoljstvo s politiko premierja Mattea Renzija.

Drugi največji italijanski sindikat CISL, ki je blizu demokrščanski politični opciji, se stavki ne bo pridružil, ker so člani prepričani, da to ni pravi način izražanja nezadovoljstva in ker ne želijo ohromiti države. Podobno meni tudi Renzi, ki je te sindikalne dejavnosti označil za zastarele in nepovezane z realnostjo. Zaveda pa se, da je od uspeha predlaganih reform trga dela v veliki meri odvisen obstoj njegove vlade.

CGIL in UIL skupaj štejeta okrog osem milijonov članov, za jutri napovedana skupna stavka je prva te vrste po treh letih. Največji italijanski sindikat CGIL je približno milijon svojih članov pognal na ulice konec oktobra, ponekod pa so protesti potekali tudi z nekaj več nasilja in nereda. Na nasprotnih bregovih glede predlaganih reform trga dela Tarča napovedanih protestov je tudi tokrat predlagana reforma trga dela, ki bo po Renzijevih besedah spodbujala zaposlovanje in zaspanemu italijanskemu gospodarstvu dala prepotreben zagon. Nov zakon omogoča lažje zaposlovanje, a obenem tudi lažje odpuščanje delavcev. Renzi je obljubil tudi razširitev socialnega varstva za mlade delavce in tiste s pogodbami za določen čas v upanju, da bo tako zajezil izjemno visoko 43-odstotno brezposelnost med italijansko mladino do 24. leta. Kar 70 odstotkov novih italijanskih pogodb o zaposlitvi se sklepa le za določen čas, navajajo italijanski mediji.

Sindikati novemu zakonu, sprejetemu prejšnji teden brez pogajanj s sindikati, očitajo predvsem zmanjšanje pravic in varstva zaposlenih v prvih letih zaposlitve, nasprotujejo pa tudi predlogu državnega proračuna za prihodnje leto, češ da predlagani ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti niso zadostni ter da peljejo državo v deflacijo in še globljo recesijo. Pričakovane velike težave v prometu V skladu z zakonodajo bo v času trajanja stavke zagotovljena najmanjša raven storitev predvsem v javnem prometu in zdravstvu, a jutri v Italiji pričakujejo velike težave predvsem v javnem prometu. Številni poleti italijanskih in tujih letalskih družb so že odpovedani, močno bo oviran tudi železniški promet. Uprava italijanskih državnih železnic je stavko sicer prepovedala, zaposleni pa so odgovorili z napovedmi nadaljevanja stavke tudi v soboto in nedeljo.

Ne spreglejte