Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2008,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 20. 7. 2008, 11.51

8 let

Iraški premier ne podpira Obamovih načrtov za umik iz Iraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iraški premier Nuri al Maliki ne podpira nobenega specifičnega urnika za umik ameriških vojakov iz Iraka, je sporočil tiskovni predstavnik iraške vlade Ali al Dabag.

Odzval se je na pisanje nemškega tednika Der Spiegel, da naj bi al Maliki podprl načrte demokratskega predsedniškega kandidata Baracke Obame za 16-mesečni urnik umika iz države.

"V Der Spieglu so napačno razumeli in prevedli al Malikijeva stališča" Al Dabag je poudaril, da so v Der Spieglu "napačno razumeli in prevedli" al Malikijeva stališča. Iraški premier se namreč po zagotovilih al Dabaga zavzema za splošen časovni okvir umika ameriških bojnih enot iz Iraka, do katerega bi prišlo na osnovi pogajanj med Bagdadom in Washingtonom ter "v luči nadaljnjega pozitivnega razvoja dogodkov na terenu".

Poleg tega je tiskovni predstavnik iraške vlade poudaril tudi, da "besed premiera in kateregakoli člana iraške vlade ne bi smeli razumeti kot izraz podpore kateremukoli predsedniškemu kandidatu".

Obama napoveduje, da bo umaknil bojne enote iz Iraka v 16 mesecih od prevzema oblasti, zaradi česar ga hudo napadajo tako iz administracije, kot tudi njegov tekmec, republikanski predsedniški kandidat John McCain.

Obama naj bi v okviru mednarodne turneje kmalu obiskal Irak Obamo sicer v kratkem pričakujejo v Iraku, saj naj bi bila zalivska država druga postaja na njegovi prvi mednarodni turneji, v okviru katere se je v soboto že mudil v Afganistanu.

Po pisanju nemškega tednika naj bi al Maliki v odgovoru na vprašanje o načrtih Obame odgovoril, da je to po mnenju iraške vlade "pravi časovni okvir za umik z možnostjo nekaterih manjših sprememb".

"Do sedaj so ZDA odlašale s sprejemom konkretnega datuma za umik, ker so to označevale za priznanje poraza, čeprav temu ni tako," je v pogovoru za Der Spiegel še dejal al Maliki in se zavzel za umik ameriških sil iz Iraka "v najhitrejšem možnem roku". Umetno podaljševanje ameriške vojaške prisotnosti v Iraku naj bi po njegovem prepričanju namreč ustvarila dodatne težave.

Al Maliki se je zavzel za dolgoročen strateški sporazum z ZDA Al Maliki se je zavzel za dolgoročen strateški sporazum z ZDA, ki naj bi postavil temelje za gospodarsko in kulturno sodelovanje, medtem ko naj bi sporazum o ameriški vojaški prisotnosti v državi, o katerem se Bagdad in Washington pogajata, veljal le še kratek čas. Konec leta se namreč izteče mandat Varnostnega sveta Združenih narodov, ki omogoča ameriško vojaško prisotnost v državi.

Al Maliki meni, da je dogovor z ZDA moč doseči še v času Busheve administracije, obenem pa je prepričan, da bo iraškemu ljudstvu v primeru nacionalne enotnosti uspelo premagati pripadnike teroristične mreže Al Kaida in oborožene milice ter zagotoviti varnost v državi.

Za Iračane je pomembno, da se Američani zavežejo k umiku Za Iračane je tako pomembno to, da se Američani zavežejo k umiku, česar vse do sobote administracija predsednika Georgea Busha ni nikoli jasno povedala. Potem ko je že dve leti odločno nasprotovala vsem poskusom demokratov, da se določi datum umika ameriške vojske iz Iraka, se je Busheva administracija v soboto namreč odločila, da sprejme nekaj, čemur pravi "splošno časovno obzorje" za zmanjšanje vojaške prisotnosti.

Ne spreglejte