Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 9.22

8 let

Iran zajel pet britanskih mornarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iran zadržuje pet britanskih mornarjev, katerih jahto je 25. novembra v Perzijskem zalivu zajela iranska mornarica.

Jahta, ki je bila na poti iz Bahrajna v Dubaj, je verjetno nehote zašla v iranske vode, a peterico Britancev Iran še vedno zadržuje, je sporočilo britansko zunanje ministrstvo. Podoben dogodek pred dvema letoma Dogodek bi lahko še poslabšal že tako napete odnose med Londonom in Teheranom. Spominja namreč na zajetje 15 pripadnikov britanske mornarice v Iranu leta 2007. Takrat so mornarje izpustili po okoli dveh tednih, a šele po ostrem diplomatskem spopadu med Veliko Britanijo in Iranom. Odnosi se od takrat niso izboljšali, saj državi stojita na nasprotnih bregovih pri vprašanju iranskega jedrskega programa.

Kot je sporočilo britansko zunanje ministrstvo, se zajeta peterica članov posadke jahte počuti dobro, o dogodku pa so že obvestili njihove svojce. Dodali so, da imajo z zajetimi "omejene posredne stike", pri čemer niso mogli povedati, ali jih iranske oblasti zadržujejo v zaporu. Britanski zunanji minister David Miliband je povedal, da so že stopili v stik z iranskimi oblastmi, sam pa tudi poskuša poklicati iranskega kolega Manušerja Motakija.

Miliband: Tokrat gre za civiliste Miliband je nato izjavil, da pri zajetju britanskih mornarjev ne gre za spor. "Gotovo ne gre za konfrontacijo ali spor. To je povsem konzularna zadeva in veselimo se, da bo tako tudi obravnavana," je dejal. "Kolikor vemo, s temi ljudmi ravnajo dobro, kar je prav in kar bi pričakovali od države, kot je Iran," je dodal. Miliband je še dejal, da je tokratni incident drugačen od tistega leta 2007. "Treba je povedati, da so to civilisti in ne pripadniki kraljeve mornarice," je pojasnil.

Šef kabineta iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je medtem potrdil prijetje petih Britancev. Esfandiar Rahim Mašaje je izjavil, da bo o tem, kako ravnati z aretiranimi Britanci, odločilo iransko pravosodje. "Če bodo zli nameni teh ljudi dokazani, bodo obravnavani resno in odločno," je dodal.

"Zaslišanje" iranskega veleposlanika v Londonu Medtem so na britansko zunanje ministrstvo poklicali iranskega veleposlanika v Londonu Rasula Movahediana. Ministrstvo je od veleposlanika zahtevalo podatke o tem, kje iranske oblasti zadržujejo zajeto peterico, poleg tega pa se je zavzelo za čim hitrejšo rešitev nastale situacije. Prav dejstvo, da iranske oblasti po skoraj tednu dni od zajetja še vedno niso pojasnile, kje se nahajajo mornarji in kakšne namene imajo z njimi, je po mnenju britanskega zunanjega ministrstva čedalje bolj zaskrbljujoče. Prav zato je Velika Britanija v pogovoru z Movahedianom zahtevala razjasnitev nastale situacije in dostop konzularnih predstavnikov do zajetih britanskih mornarjev.

Po poročanju britanskih medijev naj bi jahta, ki se je udeleževala jadralne regate, v iranske vode zašla, ker se ji je pokvaril propeler.

Ne spreglejte