Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
13.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 13.59

7 let, 12 mesecev

Iran pri jedrskem vprašanju ne sodeluje z IAEA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano je Iran obtožil, da z IAEA pri preiskavi njegovih spornih jedrskih dejavnosti ne sodeluje dovolj.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano je danes ob začetku zasedanja Sveta guvernerjev agencije Iran obtožil, da z IAEA pri preiskavi njegovih spornih jedrskih dejavnosti ne sodeluje dovolj. Motaki: Iran polno sodeluje z IAEA Kot je poudaril Amano, agencija ne more potrditi, da je ves jedrski material v Iranu namenjen miroljubnim dejavnostim, saj Teheran agenciji ni izkazal zadostnega sodelovanja. Kot je dodal, to pomeni tudi, da lahko inšpektorji IAEA opravljajo hitre inšpekcije. Prav tako slednje vključuje obvezo Irana, da agencijo vnaprej obvešča o načrtih za gradnjo jedrskih obratov in "razjasni vprašanja, povezana z morebitno vojaško dimenzijo jedrskega programa".

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je v odzivu na Amanov nastop na novinarski konferenci v Ženevi izjavil, da Iran "polno sodeluje" z IAEA. To se bo po Motakijevih besedah tudi nadaljevalo, saj je Teheran "zavezan" sodelovanju z agencijo.

Iran osrednja tema zasedanja Svet guvernerjev Iran bo ena osrednjih tem štiridnevnega spomladanskega zasedanja 35-članskega Sveta guvernerjev, ki je prvo, ki poteka pod novim direktorjem agencije. Japonec Amano je namreč 1. decembra posle prevzel od Egipčana Mohameda El Baradeja.

Že s svojim prvim poročilom o Iranu, ki so ga članice agencije prejele pred slabima dvema tednoma, pa je Amano dvignil nemalo prahu, saj je v njem izrazil zaskrbljenost, da si morda Teheran "trenutno" prizadeva izdelati jedrsko konico, potrdil pa je tudi, da je Iran začel uran bogatiti do višje stopnje.

Iran očita IAEA, da ji primanjkuje neodvisnosti Tako eksplicitnih izjav o trenutnem stanju jedrskega programa v Iranu doslej iz ust kakega vodja IAEA še ni bilo slišati. Amano je sicer po navedbah virov blizu IAEA po objavi poročila menil, da se je navedbam v njem dalo preveliko težo. Iran pa je zaradi poročila agencijo na Dunaju že napadel. Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej, je tako IAEA v nedeljo obtožil, da ji primanjkuje neodvisnosti in da nanjo vplivajo ZDA.

"Na ZDA, Francijo in Nemčijo se ni mogoče zanesti"

Obenem je Iran Svetu guvernerjev poslal odprto pismo, v katerem je ZDA, Franciji in Nemčiji očital, da se nanje ni mogoče zanesti. Kot je navedel v pismu, ki ga je danes objavila iranska tiskovna agencija Fars, omenjena trojica držav ni izpolnila zavez iz pogodb o jedrski tehnologiji, ki so bile sklenjene pred letom 1979, to je pred islamsko revolucijo.

Pismo guvernerje agencije naproša, naj slednje upoštevajo pri "legitimnih zahtevah" Irana s področja jedrskih dejavnosti. Pomanjkanje zaupanja do velesil je Iran sicer navajal tudi kot razlog, zaradi katerega je zavrnil dogovor, ki ga je oktobra lani izpogajala IAEA in po katerem bi nizkoobogateni uran Teheran izvažal na dodatno bogatenje v tujino, v zameno pa dobil jedrsko gorivo za svoj raziskovalni reaktor.

Zaradi zavračanja tega dogovora, ki po današnjih izjavah Amana ostaja na mizi, je bil Iran že novembra lani deležen ostrih kritik IAEA, kljub temu pa je v začetku februarja začel sam bogatiti uran do 20 odstotkov. Kasneje je sporočil, da je pripravljen poslati uran na bogatenje v tujino, če bi izmenjava z gorivom potekalo sočasno in na njegovih tleh.

Nove sankcije? Svet guvernerjev naj bi zaradi vseh zapletov na tokratnem srečanju odprl pot četrtemu svežnju sankciji Varnostnega sveta ZN proti islamski republiki. Kot pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa, članice Sveta guvernerjev ne bodo sprejele svoje resolucije o Iranu, temveč bodo za nadaljnje odločanje zaprosile VS ZN, ki je doslej proti islamski republiki uvedel že tri svežnje sankcij. Kitajska, ena izmed stalnic članic VS ZN s pravico veta, je pred dnevi dala vedeti, da je proti novim sankcijam.

Ne spreglejte