Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2008,
10.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 7. 2008, 10.14

8 let, 5 mesecev

Iran in Severna Koreja še vedno na osi zla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Iran in Severna Koreja ostajata na t. i. osi zla, na katero ju je skupaj z Irakom leta 2002 uvrstil ameriški predsednik George Bush.

Kot je izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino, bosta na osi zla tudi ostala, "dokler se ne bosta polno in preverljivo odpovedala svojim jedrskim programom". Sodita v kategorijo malopridnih držav Iran in Severna Koreja tako kljub v zadnjem času okrepljenim stikom za Bushevo administracijo ostajata v kategoriji t. i. malopridnih držav. In kot je zatrdila Perinova, bosta na osi zla, ki jo je Bush uvedel po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 in še pred invazijo v Iraku, ostala, dokler se ne bosta povsem odpovedala svojima jedrskima programoma. Perinova je sicer hvalila napredek, dosežen v jedrskih pogajanjih s Severno Korejo, obenem pa kritizirala držo Irana na nedavnih pogajanjih konec tedna v Ženevi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dejala, so si ZDA močno prizadevale za napredek v pogovorih s Pjongjangom in "veseli smo, da začenjamo videti sadove tega dela".

Teheran jasnega odgovora ni ponudil Iran pa je, kot je poudarila Perinova, "druga zgodba". Na zadnjem krogu pogajanj z glavnim iranskim jedrskim pogajalcem Saedom Džalilijem, na katerem je prvič sodeloval tudi predstavnik Bele hiše, Teheran po mnenju ZDA in EU znova ni ponudil nobenega jasnega odgovora, ali se je pripravljen odpovedati spornemu bogatenju urana.

Ne spreglejte