Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2010,
15.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 1. 2010, 15.31

7 let, 12 mesecev

Idrijski žlikrofi na seznamu tradicionalnih posebnosti EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija je na seznam zajamčenih tradicionalnih posebnosti kmetijskih proizvodov in živil dodala tudi idrijske žlikrofe. Ta oznaka poudarja tradicionalno sestavo in pripravo živila.

Poleg omenjenega seznama obstajata še dva; in sicer seznam zaščitenih geografskih označb in označb porekla, na katera je komisija po novem uvrstila tudi češka sira jihočeska niva in jihočeska zlata niva ter italijansko sadje pesca di Verona (breskev iz Verone). Na vseh omenjenih seznamih je trenutno v skladu z zakonodajo EU zaščitenih okrog 880 proizvodov.

Idrijski žlikrofi so se pridružili ekstra deviškemu olju Po podatkih, dostopnih na spletnih straneh Evropske komisije, je sicer za zdaj od slovenskih proizvodov in živil kot zaščiteno registrirano le še ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, in sicer z označbo porekla. Poleg tega na registracijo čaka še nekaj vlog za zaščito slovenskih tradicionalnih živil, ki jih je Slovenija naslovila na Evropsko komisijo.

Čakalna lista slovenskih jedi je še dolga Na zaščito označbe porekla čakajo po podatkih komisije nanoški sir, sir tolminc, sir mohant, bovški sir, prekmurska šunka, kočevski gozdni med in kraški med; na zaščiteno geografsko označbo šebreljski želodec, štajersko prekmursko bučno olje, kraški pršut, zgornjesavinjski želodec, prleška tünka in kranjska klobasa, na oznako zajamčene tradicionalne posebnosti pa prosta povitica, belokranjska pogača, belokranjska povitica in prekmurska gibanica.

Postopek za pridobitev takega znaka je zelo zahteven Zakonodajni postopek za pridobitev zaščite in znaka za zaščito je zelo zahteven, bistvo postopka pa je dokazljiva sledljivost značilne kakovosti živila. Skupina proizvajalcev mora vlogo za zaščito živila najprej posredovati slovenskemu kmetijskemu ministrstvu. To po uspešno opravljenih postopkih podeli zaščitni znak, ki velja za izdelek v Sloveniji.

Za pridobitev zaščite izdelka tudi na območju EU pa nato ministrstvo naslovi vlogo za zaščito na Evropsko komisijo, ki jo prouči in če je popolna, jo objavi v Uradnem listu EU. Če druge članice na vlogo ne dajo pripomb, Evropska komisija izda uredbo o registraciji ter tako registrira in zaščiti proizvod, njegovo ime in znak. Vloga za idrijske žlikrofe je bila Evropski komisiji podana leta 2004, maja lani pa je bila objavljena v Uradnem listu EU.

Ne spreglejte