Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
17.35

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Branimir Glavaš Hrvaška ustavno sodišče

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 17.35

6 mesecev, 1 teden

Hrvaško ustavno sodišče naložilo novo sojenje proti Glavašu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaško ustavno sodišče je objavilo, da je razveljavilo sodbo proti nekdanjem poveljniku obrambe Osijeka Branimirju Glavašu zaradi vojnih zločinov nad civilisti v Osijeku leta 1991.

Od vrhovnega sodišča so zahtevali ponovitev postopka, v katerem je bil Glavaš obsojen na osem let zapora. Glavaš je prestal večji del kazni v zaporih v BiH.

Pritožba odvetnikov delno utemeljena Ustavno sodišče je naložilo vrhovnem sodišču, naj preveri, ali so bila na sojenju kršena določila mednarodne konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Sklenili so, da je bila pritožba Glavaševih odvetnikov delno utemeljena.

Glavaševi odvetniki so se pritožili na ustavnem sodišču pred več kot štirimi leti, prejšnji teden pa so znova prosili, naj se najvišje hrvaško sodišče izjasni o njihovi pritožbi.

Sojenje trikrat začenjali znova iz različnih razlogov Obtožnico proti Glavašu je tožilstvo vložilo leta 2007, sojenje pa so trikrat začenjali znova iz različnih razlogov. Leta 2010 je vrhovno sodišče potrdilo prvostopenjsko razsodbo zagrebškega županijskega sodišča in je Glavaša obsodilo na osem let zapora, ker ni preprečil umorov in trpinčenja civilistov, večinoma srbske narodnosti, v poslopjih nekdanjega sedeža sekretariata za narodno obrambo v Osijeku, oziroma zaradi usmrtitve na obali Drave v največjem slavonskem mestu leta 1991.

Preden je sodišče objavilo prvostopenjsko razsodbo leta 2009, je takratni hrvaški poslanec Glavaš pobegnil v BiH, kjer se je nameraval skrivati pred hrvaškim pravosodjem, a je kmalu tudi sodišče v BiH potrdilo odločitev hrvaškega drugostopenjskega sodišča. Glavaš prestaja kazen v Mostarju, ker ima tudi BiH državljanstvo.

Glavaš ves čas trdil, da so proti njemu sprožili politični proces Glavaš je ves čas sojenja trdil, da so na Hrvaškem proti njemu sprožili politični proces, v priporu na Hrvaškem pa je večkrat gladovno stavkal.

Po odločitvi ustavnega sodišča je v sporočilu za javnost njegove stranke Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (SDSSB) ocenil, da gre za "velik dan za resnico o domovinski vojni, kot tudi za celotno Hrvaško". Trdi, da je bil nedolžen v zaporu. "Vse kar sem prestal, naj bo v spomin in čast vsem, ki so umrli v boju za neodvisno in svobodno Hrvaško ali pa so dali svoje zdravje," je zapisal.

Ustavno sodišče je še pojasnilo, da je z objavo odločitve počakalo, da se končajo predsedniške volitve.

Dodali so še, da so razveljavili tudi sodbe za ostalih pet obsojencev iz primerov, ki sta na Hrvaškem bolj znana kot "garaža" in "selotejp".

Ne spreglejte