Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2008,
14.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2008, 14.34

8 let, 2 meseca

Homoseksualni škof ni povabljen na angelikansko konferenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Angliji bo potekala lambethska konferenca, na kateri se vsakih 10 let zberejo vsi anglikanski škofje. Povabila ni prejel ameriški škof Gene Robinson, ki je prvi javno priznal, da je homoseksualec.

Kot je obrazložil canterburyjski nadškof Rowan Williams, bi namreč njegova prisotnost lahko vodila v razkol znotraj anglikanske cerkve. Williams, duhovni vodja anglikanske cerkve, ki je materinska cerkev za anglikansko versko skupnost po vsem svetu, poleg Robinsona na konferenco ni povabil tudi nekaterih drugih škofov. Anglikanska verska skupnost, ki po vsem svetu šteje 77 milijonov vernikov, se namreč nahaja na robu razkola, odkar je bil Robinson leta 2003 posvečen za škofa ameriške episkopalne cerkve v New Hampshireu. "Nisem pripravljen dovoliti škofom, da se srečajo in se pretvarjajo, da ne obstajamo" Robinson in nekateri drugi škofje so si več let prizadevali, da bi Robinsonu, ki je prvi anglikanski škof, ki je priznal, da je homoseksualec, zagotovili mesto na lambethski konferenci, a brez uspeha. Robinson se je kljub temu odločil priti v Anglijo, kjer v okolici dogajanja visokega srečanja v kraju Lambeth načrtuje več javnih nastopov, s katerimi želi biti "prijazen in stalen" opomnik za vse homoseksualce v cerkvi. "Preprosto nisem pripravljen dovoliti škofom, da se srečajo in se pretvarjajo, da ne obstajamo," je povedal Robinson. Dodal je še, da so škofje sprejeli zaobljube, da bodo služili vsem v škofiji in ne le določenim.

Medtem ko so Robinsona podprli anglikanci v Angliji in na Škotskem, ki njegovo izključitev iz konference dojemajo kot žalitev svojih verskih prepričanj, se je več kot 200 konservativnih škofov odločilo bojkotirati srečanje, ker bodo tam prisotni tudi škofje iz ZDA, ki so posvetili Robinsona. Mnogo anglikancev, predvsem iz držav tretjega sveta, namreč njegovo posvetitev dojema kot jasen odklon od biblijskega nauka in anglikanske tradicije.

Robinson med posvetitvijo nosil neprebojni jopič Robinson je med svojo posvetitvijo prejel več groženj s smrtjo, med obredom pa je nosil neprebojni jopič. Na potovanju v Veliki Britaniji, na katerem ga spremlja njegov partner, s katerim sta skupaj že več kot dve desetletji, pa naj bi bilo po njegovih besedah poskrbljeno za varnost.

Znotraj angleške anglikanske cerkve pa sicer trenutno pereče vprašanje, ki bi po mnenju nekaterih prav tako lahko povzročilo razkol v anglikanski cerkvi, predstavljajo škofinje. Kar 1300 duhovnikov je namreč zagrozilo, da bo izstopilo iz cerkve, če bo obveljala odločitev generalne sinode anglikanske cerkve, ki je v začetku julija glasovala v prid temu, da bodo dovolili posvetitev žensk v škofinje.

Ne spreglejte