Četrtek,
11. 7. 2024,
14.03

Osveženo pred

5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Hasan Nasrala Libanon Hezbolah Izrael Gaza Hamas

Četrtek, 11. 7. 2024, 14.03

5 dni

Hezbolah ob nadaljevanju vojne v Gazi obljublja spoštovanje morebitnega premirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43
Hezbolah | Šiitsko gibanje Hezbolah, ki podpira Hamas, je v Libanonu država v državi. | Foto Reuters

Šiitsko gibanje Hezbolah, ki podpira Hamas, je v Libanonu država v državi.

Foto: Reuters

Vodja libanonskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je v sredo dejal, da bodo spoštovali vsako odločitev zavezniškega palestinskega gibanja Hamas v zvezi z morebitno prekinitvijo ognja v Gazi in ustavili operacije proti Izraelu. Ob pogajanjih o premirju v Gazi se nadaljuje tudi izraelska ofenziva, ki je v zadnjem dnevu terjala najmanj 50 življenj.

"Hamas se pogaja v imenu celotne osi odpora," je dejal Nasrala, pri čemer je imel v mislih več zavezniških oboroženih skupin, ki so dejavne po celotnem Bližnjem vzhodu in nasprotujejo Izraelu in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vse, kar sprejme Hamas, bomo sprejeli vsi. Od Hamasa ne zahtevamo, da se usklajuje z nami, saj je ta bitka v prvi vrsti njihova," je še dejal Nasrala.

Hezbolah podpira Hamas z napadi na Izrael

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah od začetka vojne v Gazi 7. oktobra lani podpira Hamas v spopadih proti izraelski vojski in se ob libanonsko-izraelski meji prav tako redno spopada z Izraelci, kar je v zadnjih mesecih okrepilo strahove pred širitvijo spopadov po vsej regiji.

Iran Izrael
Novice Izrael v Libanonu ubil lokalnega poveljnika Hezbolaha

Nasrala je svojo izjavo podal v sredo, kmalu po srečanju z delegacijo Hamasa, medtem pa naj bi se v Katarju nadaljevala tudi pogajanja o premirju v Gazi.

Izrael nadaljuje napade na Gazo

Po več mesecih brezplodnih diplomatskih prizadevanj so ta teden domnevno znova stekli pogovori ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA, na katerih naj bi poskušali doseči napredek v smeri prekinitve ognja in izpustitve izraelskih talcev, ugrabljenih med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Z nezmanjšano silovitostjo se nadaljuje tudi izraelska ofenziva v Gazi, ki je ta teden vstopila v deseti mesec.

Protiletalski obrambni sistem, Izrael
Novice ZDA svarijo pred stopnjevanjem konflikta med Izraelom in Libanonom v regionalno vojno

Izraelska vojska je danes poročala o nadaljevanju operacij v mestu Gaza, kjer je znova napadla poslopje agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), ki naj bi ga po navedbah izraelskih sil uporabile palestinske oborožene skupine. Do spopadov prihaja tudi v soseskah na zahodu mesta.

Izraelska ofenziva v Gazi traja že več kot devet mesecev

Pred tem je izraelska vojska v sredo zvečer sporočila, da je po hudih spopadih "zaključila operacije" v eni izmed sosesk na vzhodu mesta, ki jih je začela 27. junija. Pri tem naj bi uničila osem Hamasovih predorov, likvidirala več deset palestinskih borcev in uničila več "vojaških objektov".

Iz mesta, kjer je izraelska vojska izdala ukaz za evakuacijo okrog 300 tisoč prebivalcev, ob tem poročajo o streljanju civilistov med begom in množičnem uničenju. Izraelske sile so v več kot devetmesečni ofenzivi v Gazi po zadnjih podatkih skupno ubile najmanj 38.345 ljudi, še več kot 88 tisoč je ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih najmanj 50 Palestincev.

Benjamin Netanjahu
Novice Hezbolah v povračilnem napadu ranil 13 izraelskih vojakov
Hasan Nasrala
Novice Vodja Hezbolaha: Naše rakete ne bodo prizanesle nobenemu kraju #video
Libanon
Novice Tudi Nemčija pozvala svoje državljane, naj zapustijo Libanon
Iran Izrael
Novice Izrael odredil nove evakuacije na jugu Gaze
Hezbolah
Novice Hezbolah po smrti poveljnika napadel izraelske položaje
Gaza
Novice Izrael proučuje nove predloge Hamasa za prekinitev ognja v Gazi