Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 3. 2015, 11.31

8 let

Hči Nemcova: Za očetov umor odgovoren Putin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odgovornost za smrt Borisa Nemcova mora prevzeti ruski predsednik Vladimir Putin, je prepričana hči ubitega ruskega opozicijskega politika Žana Nemcova. Meni, da je Putin politično kriv.

Žana Nemcova je za britanski medij BBC povedala, da je bil njen oče viden kritik predsednika Vladimirja Putina. "Bil je najmočnejši voditelj ruske opozicije. Po njegovi smrti je opozicija obglavljena in vsi se bojijo," je ponovila besede očetovih zaveznikov.

Kot je dejala, Rusija zdaj nima več nobene tako močne osebnosti, "s tako obširnim strokovnim znanjem in izkušnjami v spoprijemanju z oblastmi."

"Ubili so mi očeta, ne morem biti tiho" Ruski preiskovalci umora Nemcova z njo niso govorili, ker da jih "ne zanima neodvisna preiskava," je povedala 30-letnica. Sama sicer če vedno težko verjame, kaj se je zgodilo z očetom. "Ubili so mi očeta, ne morem biti tiho," je dejala.

Nemcov je lani po grožnjah s smrtjo na svoji strani na Facebooku o tem obvestil ruske oblasti. A policija je septembra zavrnila njegovo prošnjo za preiskavo.

EU poziva k popolni in transparentni preiskavi umora Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je medtem pozvala k popolni in transparentni preiskavi umora.

Nemcov je bil ubit 27. februarja v neposredni bližini Kremlja. Zanj so bile usodne štiri krogle neznanih napadalcev. Njegov umor je pretresel Rusijo, dan po atentatu se je na protestih zbralo več kot 70 tisoč ljudi, na pogrebu pa se je od njega poslovilo več kot deset tisoč ljudi.

Po umoru Nemcova, dolgoletnega ostrega kritika Putina in borca proti korupciji, so se pojavile številne teorije zarote, kdo bi lahko stal za umorom. Putin je dejal, da je bil umor naročen, in menil, da gre za provokacijo. Obljubil je, da bodo vložili vse napore, da ujamejo storilce.

Ne spreglejte