Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
15.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 15.54

8 let, 5 mesecev

Hamas bo Obamo sodil po dejanjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Palestinsko gibanje Hamas je pozvalo novega ameriškega predsednika, naj se uči iz napak predhodnika Georgea Busha, Izrael pa pričakuje, da ne bo preveč spremenil političnih usmeritev ZDA.

"Sodili ga bomo po njegovi politiki, njegovih dejanjih na terenu in po tem, koliko se bo naučil iz napak prejšnjih administracij, predvsem Busheve, ter kriminalne in nepravične politike slednjega," je izjavil tiskovni predstavnik Hamasa Favzi Barhum. Ocenil je, da se Obama, ki je v torek prisegel kot 44. predsednik ZDA, "kar zadeva palestinsko stvar in interese palestinskega ljudstva sooča z novim izzivom". Barhum je Obamo tudi pozval, naj spoštuje izbiro palestinskega ljudstva in podpira njegovo pravice do "legitimne obrambe". Menil je tudi, da se mora obraniti "vsakršne pristranskosti v prid sionističnega sovražnika". Obama poklical Abasa Obama je medtem po telefonu poklical palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in mu ob tem obljubil, da si bo prizadeval za dosego "trajnega miru" na Bližnjem vzhodu. Abasu je še povedal, da je prvi tuji voditelj, ki ga je poklical od prevzema položaja.

Na drugi strani je izraelsko vodstvo izrazilo prepričanje, da Obama ne bo preveč spremenil usmeritve Busheve administracije. "Jedro politike ZDA se zagotovo ne bo spremenilo," je bil prepričan namestnik izraelskega premiera Haim Ramon. Ta politika po njegovem mnenju temelji na dveh načelih - boju proti terorizmu in potrebi po dosegi miru na načelu dveh držav. Pri tem se je Ramon nanašal na mirovni načrt bližnjevzhodne četverice in ključnih diplomatskih igralcev na Bližnjem vzhodu.

Netanjahu: Obama dobro razume našo stisko Poslanec opozicijskega Likuda Juval Steinic je medtem spomnil na "plodne" pogovore, ki jih je imel Obama z vodjem te desno usmerjene stranke Benjaminom Netanjahujem. Likudu in Netanjahuju se glede na ankete obeta zmaga na izraelskih parlamentarnih volitvah 10. februarja. "Vedno sem imel vtis, da Barack Obama dobro razume našo stisko kot tudi krutost sovražnikov, s katerimi se soočamo," je v torek dejal Netanjahu.

Obama je nato po telefonu govoril še z izraelskim premierom Ehudom Olmertom, egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom in jordanskim kraljem Abdulahom II. Olmert je Obamo seznanil z razmerami v Gazi in izrazil upanje, da bodo ukrepi, ki so jih sprejeli Izrael, Egipt, ZDA in Evropa za preprečevanje tihotapljenja orožja v Gazo, obrodili sadove.

Olmert obljubil pomoč Palestincem Olmert je izrazil upanje, da "nam bo uspelo utrditi prekinitev ognja in v prihodnosti nadaljevati mirovni proces med Izraelom in palestinskimi oblastmi. Zagotovil je, da bo judovska država naredila vse zadostitev humanitarnih potreb Palestincev v Gazi in si prizadevala za izboljšanje gospodarskega položaja palestinskega prebivalstva na Zahodnem bregu.

Arabski svet upa na spremembe Na Obamovo izvolitev so se z upanjem na spremembe odzvali tudi v arabskem svetu. "Regija se veseli vašega obravnavanja palestinske stvari že s prvim dnem vašega nastopa," je v čestitki Obami navedel egiptovski predsednik Hosni Mubarak.

"Bush je končno zapustil Belo hišo... za seboj pušča krvavo dediščino" Analitiki v državah ob Perzijskem zalivu so ob upanju na spremembe izražali strahove, da novi ameriški predsednik ne bo kompromitiral strateških odnosov svoje države z Izraelom. "Tisti, ki mislijo, da se bo ameriška politika spremenila za 180 stopinj, se motijo," je menil kuvajtski politični analitik Sami an Nasef. "Obama v Belo hišo stopa skozi večja vrata, medtem kot Bush odhaja skozi najmanjša," je zapisala sirska državna tiskovna agencija Sana. "Bush je končno zapustil Belo hišo... za seboj pušča krvavo dediščino," pa je zapisal libanonski časnik al Safir.

Dobro so Obamo sprejeli v Iraku, saj je novi predsednik ZDA pozval k "odgovornemu umiku" iz te države, kjer je nameščenih več kot 140.000 ameriških vojakov. "Veseli smo, da je v svojem govoru jasno povedal, da bo izpolnil svojo obljubo iz predvolilne kampanje," je povedal vodja vladajočega šiitske stranke in iraškega odbora za obrambo Abas al Bajati. Številni iraški politiki so toplo pozdravili Obamovo izjavo, da bi moral iraške zadeve upravljati Irak sam, hkrati pa se nekateri zaradi korupcije vladajočega razreda in strahu pred vnovičnim porastom nasilja ob odsotnosti ameriških sil bojijo samostojnega vladanja Iraka.

Motaki: Nova generacija v tej regiji zahteva pravico Tako kot arabski svet je tudi Iran izrazil upanje, da bo Obama prinesel novo politiko. "Nastaja nov Bližnji vzhod. Nova generacija v tej regiji zahteva pravico in zavrača dominacijo," je ob prisegi Obame izjavil iranski zunanji minister Manušer Motaki.

Ne spreglejte