Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 8. 2008,
8.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 10. 8. 2008, 8.56

7 let, 12 mesecev

Gruzija je razglasila prekinitev ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gruzija je razglasila enostransko prekinitev ognja, potem ko je Rusiji pred tem ponudila takojšen začetek pogovorov o končanju spopadov.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je gruzijski vojski odredil, da mora takoj prenehati z obstreljevanjem, je Tbilisi v diplomatski noti sporočil ruskemu zunanjemu ministrstvu. Po navedbah gruzijskih virov naj bi se vse "vojaške enote" umaknile s "konfliktnega območja". "Gruzija je ustvarila koridor za humanitarne namene in prebivalstvu ter ranjenim omogočila odhod iz konfliktnega območja," je še sporočilo gruzijsko zunanje ministrstvo. "Gruzijske sile še vedno streljajo" Moskva je potrdila, da je prejela diplomatsko noto. Rusko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da gruzijske sile še vedno sodelujejo v spopadih v Južni Osetiji in prekinitve ognja torej ne spoštujejo. "Gruzijska stran ni prekinila vojaške akcije v Južni Osetiji. Gruzijske sile še vedno streljajo," je pojasnil predstavnik ruskih oblasti.

Gruzijski vojaki so se pred Rusi morali umakniti Potem ko se je gruzijska vojska pod pritiskom veliko močnejše ruske vojske umaknila iz Južne Osetije, so se ruske oborožene sile približale gruzijskemu mestu Gori, le 65 kilometrov severozahodno od Tbilisija, v katerem so nameščeni gruzijski vojaki. Gruzijske sile so že pripravljene na obrambo mesta, je sporočil sekretar gruzijskega sveta za nacionalno varnost Aleksander Lomaja in spomnil, da je Gruzija z umikom iz Južne Osetije izpolnila zahteve ZDA in predsedujoče EU Francije.

Težave tudi v Abhaziji Nasilje se iz Južne Osetije širi tudi na preostalo Gruzijo, še posebej na zahod države, kjer leži druga gruzijska separatistična pokrajina Abhazija. Ruske ladje so namreč prispele v pristanišče Očamčira v Abhaziji, ruska letala pa naj bi že od sobote obstreljevala sotesko Kodori - edino območje v Abhaziji, ki je pod gruzijskim nadzorom - in bližnje mesto Zugdidi. Ruska vojska je sicer zanikala načrte o razširitvi konflikta na Abhazijo. Abhazija je medtem razglasila 10-dnevno vojno stanje za del abhazijskega ozemlja, ki ga nadzira Gruzija.

Nejasni podatki o številu žrtev Iz Gruzije in Rusije še vedno prihajajo povsem različne informacije o številu žrtev. Gruzijski minister za zdravje Aleksander Kvitašvili je sporočil, da je bilo v spopadih zaenkrat ubitih 92 Gruzijcev, medtem ko je gruzijska zunanja ministrica Eka Tkešelašvili že v soboto dejala, da so spopadi terjali 150 gruzijskih življenj, med njimi življenja 40 civilistov. Ruske oblasti pa navajajo mnogo višje številke, saj naj bi bilo v spopadih ubitih najmanj 2000 ljudi.

V Gruziji tri Slovenki V Gruziji so medtem pričeli z evakuacijo več sto tujih državljanov, predvsem Poljakov in Italijanov, iz Gruzije v sosednji Armenijo in Turčijo. Države sicer svoje državljane v Gruziji pozivajo, naj bodo previdni in naj čim prej zapustijo državo. V Gruziji se trenutno nahajajo tri slovenske državljanke. Dve poučujeta na neki mednarodni šoli v Gruziji, ena pa je novinarka. Slovenke so v dobrem zdravstvenem stanju in naj bi se v Slovenijo vrnile v naslednjih dneh.

Rusija ponoči napadla Tbilisi Rusija je sicer že v noči na nedeljo okrepila in razširila svoje bombardiranje Gruzije ter prvič, odkar potekajo spopadi v Južni Osetiji, napadla gruzijsko prestolnico Tbilisi. Letala so obstreljevala tovarno letal na vzhodnem obrobju gruzijskega glavnega mesta. Ruske vojne ladje so medtem uvedle pomorsko blokado, da bi Gruziji preprečile sprejemanje zalog orožja in ostalih vojaških sredstev.

Gruzija uradno zaprosila ZDA za posredovanje Sekretar gruzijskega sveta za nacionalno varnost Aleksander Lomaja je sporočil, da je Gruzija ZDA uradno zaprosila za posredovanje v spopadih z Rusijo. "(Ameriško) državno sekretarko Condoleezzo Rice smo prosili, naj posreduje pri Rusih in jim prenese naše sporočilo," je pojasnil Lomaja.

ZDA in Ukrajina svarita Rusijo pred stopnjevanjem konflikta ZDA so posvarile Rusijo, da bi lahko njeno "nesorazmerno in nevarno stopnjevanje" konflikta v Južni Osetiji škodilo dvostranskim odnosom. Ukrajina pa je Rusijo opozorila, da bi lahko v skladu z mednarodnim pravom in ukrajinsko zakonodajo preprečila vrnitev ruske črnomorske flote na ozemlje Ukrajine, če bo ta sodelovala v spopadih v Gruziji. Pozivi k ustavitvi nasilja prihajajo iz številnih evropskih držav.

Putin pozval k preiskavi domnevnega genocida Ruski premier Vladimir Putin, ki je v soboto obiskal južnoosetijske begunce v ruski provinci Severna Osetija, je ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva pozval k preiskavi domnevnega genocida gruzijske vojske v času ofenzive na Južno Osetijo. "Po mojem mnenju že obstajajo elementi nekakšnega genocida nad osetijskim narodom. Mislim, da bi bilo prav, da izdate vojaškemu tožilcu navodila, da dokumentira vse takšne dogodke," je Medvedjevu dejal Putin. Medvedjev mu je zagotovil, da bo takšna navodila izdal.

Zasedanja VS ZN brez uspeha Medtem že četro zasedanje Varnostnega sveta ZN o spopadih v Južni Osetiji ni prineslo dogovora, saj je Rusija zavračala tako prekinitev ognja kot tudi kakršenkoli diplomatski sporazum z Gruzijo.

V sredo zasedanje zunanjih ministrov EU Francosko predsedstvo EU je sporočilo, da bi ruske vojaške akcije proti Gruziji lahko vplivale na vezi med EU in Moskvo, ki bi morala spoštovati meje Gruzije. Vodja francoske diplomacije in predsedujoči zunanjim ministrom EU Bernard Kouchner je za sredo sklical izredno zasedanje Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, posvečeno nasilju v Gruziji. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Kouchner je ocenil, da grozi Gruziji spirala nasilja, kakršni smo bili priča na območju nekdanje Jugoslavije v začetku 90-ih let 20. stoletja.

Gruzijska olimpijska delegacija ostaja v Pekingu Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je rojakom in rojakinjam, ki nastopajo na olimpijskih igrah v Pekingu, naročil, naj navkljub vojni vihri v Južni Osetiji ostanejo v kitajski prestolnici in nadaljujejo s svojimi nastopi. "Naši nadaljnji nastopi na olimpijskih športnih prizoriščih bodo odslej še bolj strastni in odločni," je sporočil tiskovni predstavnik gruzijskega olimpijskega komiteja Georgi Čanišvili.

Ne spreglejte