Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija referendum

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 13.25

8 let

Grški novinar: Narod je rekel ne varčevanju, brez katerega pa bomo ostali brez denarja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V vsakem primeru bodo Grki morali sprejeti varčevalne ukrepe, če bodo želeli novo posojilo, pravi grški novinar Lazaros Belcios.

Po objavi izidov referenduma je predvsem z nemške strani padlo veliko težkih besed, da smo Grki prekršili evropska pravila in da bi morali zapustiti evroobmočje. Upam, da druge države ne razmišljajo enako, pravi novinar Lazaros Belcios, ki dela za grško televizijo Star Channel in časopis Kathimerini.

Meni, da so njegovi sodržavljani odločitev sprejeli na demokratičen način in da so jasno povedali, da jim je dovolj politike varčevanja, zato se mu zdi prav, da Evropa to sliši. Poudarja, da bi morali obe strani sesti za skupno mizo in hitro doseči dogovor o pogojih za financiranje Grčije.

Varufakisov naslednik bo verjetno znan še danes Opozarja, da je trenutno največja težava to, da bankam zmanjkuje denarja, zato bi morala Evropska centralna banka ukrepati z likvidnostno podporo še pred dogovorom s posojilodajalci. Grčiji drugače ne preostane drugega, kot da najprej zaostri kapitalske nadzore, nato pa uvede svojo valuto.

Glede odstopa finančnega ministra Janisa Varufakisa pravi, da je z odstopom potegnil pravo potezo in da bo njegov položaj zasedel nekdo, ki se bo znal bolje pogajati z mednarodnimi institucijami. Kot je dejal, bo še danes v Atenah sestanek parlamentarnih strank, tako koalicijskih kot opozicijskih, na katerem bodo izbrali novega ministra, ki se bo jutri začel pogajati o novem posojilu.

"Redki so glasovali proti Evropi" Belcios verjame, da bi z referendumsko podporo pogojem, ki so jih za svež denar ponudili posojilodajalci, lažje dosegli dogovor, zato je zdaj položaj zelo negotov. V vsakem primeru bodo po njegovih besedah Grki morali sprejeti varčevalne ukrepe, če bodo želeli novo posojilo, ki pa jih bo, kot pravi Belcios, Ciprasova vlada z včerajšnjo referendumsko zavrnitvijo zelo težko uvedla.

Dodal je, da ne želi verjeti, da bi evroobmočje zaradi včerajšnjega rezultata Grke prisililo v uvedbo lastne valuto, saj je prepričan, da so tudi med tistimi, ki so glasovali proti, le redki, ki si dejansko želijo zapustiti evroobmočje.

"Ljudje so povedali le, da si ne želijo takšne Evrope. Glas proti je bil glas za spremembe v Evropi, ne pa proti Evropi, kot trdijo v Nemčiji," je sklenil.

Ne spreglejte