Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 7. 2015,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 6.40

8 let

Grexita ne bo: evroskupina in Grčija dosegli dogovor (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Voditelji evroobmočja so po večurnih pogajanjih dosegli načelni dogovor o pomoči Grčiji, ki je morala v zameno pristati na težke pogoje.

Cipras je dejal, da se je Grčija "borila do konca" in da bo dogovor njegovi državi zagotovil finančno stabilnost in rast, da pa Grke čakajo težke odločitve. Izstop Grčije iz območja z evrom, t. i. grexit, je preteklost, je dodal.

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je prav tako dejal, da Grexita (Grškega izhoda iz evroobmočja) ne bo ter da je komisija zadovoljna tako z obliko kot vsebino dogovora. Francoski predsednik je ocenil, da dogovor ohranja grško suverenost. "Evropa je zmagala," je dodal.

Kaj sledi? Dosežen dogovor pomeni, da se bodo prava pogajanja o svežnju pomoči šele lahko začela. Šele potem, ko bo grški parlament sprejel reforme in potrdil dogovor (to mora storiti do srede, 15. julija), bodo finančni ministri evroobmočja do konca dogovorili podrobnosti o pomoči. Nemška kanclerka je dejala, da bodo o dogovoru parlamenti šestih članic evroobmočja - Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Finske, Slovaške in Estonije - odločali šele po potrditvi v grškem parlamentu.

Ministri bodo začeli nujne pogovore o premostitvenem financiranju Grčije, saj mora ta julija in avgusta poplačati več kot sedem milijard evrov Evropski centralni banki (ECB). Kratkoročni program bo bankam zagotovil potrebno likvidnost za ponovno odprtje.

Končen dogovor je po oceni šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema oddaljen še nekaj tednov.

ECB naj bi izredno likvidnostno pomoč grškim bankam povečal za dve milijardi evrov. Banke v Grčiji bi se tako lahko odprle že jutri, vendar pa bi bil dvig gotovine omejen na 60 evrov.

Ne spreglejte