Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 12. 2008,
13.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 13. 12. 2008, 13.11

8 let, 5 mesecev

Gates prispel na nenapovedan obisk v Irak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je danes prispel na nenapovedan obisk v Irak, kjer se bo v luči ameriških priprav na zmanjševanje števila vojakov v državi srečal s poveljniki ameriške vojske.

Pred tem je na konferenci v Bahrajnu posvaril pred "preizkušanjem" nove ameriške administracije in zatrdil, da bo ta branila interese ZDA.

Umik ameriških enot iz Iraka

Za nenapovedani obisk se je Gatesa odločil v trenutku, ko se novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama pripravlja na prevzem oblasti, kar naj bi po mnenju številnih prineslo tudi hitrejši umik ameriških enot iz Iraka. Med predsedniško kampanjo je namreč Obama dejal, da želi ameriške vojake iz države umakniti v 16 mesecih, hkrati pa je zatrjeval, da bo pri odločitvi o tem upošteval nasvete poveljnikov.

Pred obiskom Iraka je Gates, ki tudi pod Obamo ostaja na čelu obrambnega ministrstva, na mednarodni konferenci o varnosti v Bahrajnu povedal, da se nasprotniki ZDA "zelo motijo", če mislijo, da bodo prihodnji meseci priložnost za "preizkušanje" nove administracije.

Gates: Z nafto bogata regija bo ostala ena izmed osrednjih skrbi ZDA

"Novoizvoljeni predsednik in njegova ekipa, z mano vred, bomo pripravljeni braniti interese ZDA ter naših prijateljev in zaveznikov, od trenutka, ko 20. januarja (Obama) nastopi s funkcijo," je zatrdil Gates.

Gates je tudi povedal, da bo z nafto bogata regija ostala ena izmed osrednjih skrbi ZDA. Od novoizvoljenega predsednika prinašam zavezanosti našim prijateljem in zaveznikom v regiji, je poudaril Gates. Ob tem je pozval k izvajanju pritiska na Iran, s katerim bi po njegovih besedah radi le spremenili odnos Teherana, da bi ta postal dober sosed deželam v regiji, ne pa "vir nestabilnosti in nasilja".

Ne spreglejte