Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 8.25

8 let

Gadafi: Nismo ženske in še naprej se bomo borili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Libijski voditelj Moamer Gadafi je ponovno zatrdil, da se ne bo predal, temveč se bo še naprej boril proti upornikom, poroča sirska televizija Araj.

Slednja je najprej objavila le pisne odlomke Gadafijevega sporočila, zatem pa še zvočni posnetek.

Privržence pozval k nadaljevanju upora Gadafi je svoje privržence pozval, naj se še naprej borijo proti upornikom, ki so ga prisilili v skrivanje. "Četudi ne morete slišati mojega glasu, nadaljujte z uporom," je Gadafi sporočil na 42. obletnico udara, ki ga je pripeljal na oblast.

Pripravljen na "dolgo bitko" "Ne bomo se predali. Nismo ženske in se bomo še naprej borili," je zatrdil in dodal, da med zvezo Nato in "njenimi agenti (uporniki) prihaja do razhajanj". Kot je še dejal Gadafi, je pripravljen na "dolgo bitko", čeprav bo Libija "gorela".

Gadafijeva sinova z različnimi pogledi na predajo Medtem pa so od sinov Gadafija, ki se skupaj z očetom skrivata na neznanem kraju, prišla različna sporočila o njuni pripravljenosti, da se predata. Sin Sadi Gadafi je povedal, da želi preprečiti prelivanje krvi in se je pripravljen predati v zameno za varnost. Z libijskimi uporniki naj bi se že pogajal o predaji.

Če se bo predal, mu bodo zagotovili varnost Tudi uporniki so potrdili, da potekajo pogajanja s Sadijem. Namestnik vodje vojaškega sveta libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mehdi Harati je dejal, da so potekala pogajanja s Sadijem o njegovi predaji. Če se želi predati, mu bodo zagotovili varnost, je zatrdil Harati.

Seif al Islam obljubil skorajšnjo zmago Njegov brat Seif al Islam pa je medtem privržence režima pozval k boju proti sovražniku in obljubil skorajšnjo zmago. V zvočnem posnetku je dejal, da se oglaša iz okolice Tripolija. Ob tem je zatrdil, da so skupaj z očetom Moamerjem v redu.

Oba sinova sta sicer zatrdila, da govorita v imenu očeta. Po številnih ugibanjih o tem, kjer se nahaja Gadafi, uporniki sedaj menijo, da je najverjetneje v kraju Bani Valid južno od Tripolija. V bližini kraja potekajo spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami, medtem ko se nadaljujejo pogajanja za mirno predajo Gadafijevega rojstnega mesta Sirta.

Ne gre za "povsem potrjena" poročila Kot je sporočil nacionalni prehodni svet, se Gadafi v Bani Validu skriva že dva dneva, ob čemer pa poudarjajo, da ne gre za "povsem potrjena" poročila. Nacionalni svet sicer upa, da se bodo spopadi v okolici Bani Valida ob napredovanju upornikov kmalu končali.

Sirte zaenkrat še ne nameravajo napasti Uporniki so pred tem večkrat izrazili domnevo, da se Gadafi skriva v Sirti, a je član nacionalnega prehodnega sveta, zadolžen za obrambo, danes dejal, da tega ne mislijo več. Kot je še dodal Džalal al Digejli, Sirte zaenkrat še ne nameravajo napasti in se še naprej pogajajo za miren prevzem nadzora v mestu.

Libijski uporniki so preostalim Gadafijevim privržencem postavili ultimat, v skladu s katerim morajo še zadnje utrdbe v svojih rokah predati do sobote. V nasprotnem primeru jih bodo uporniki osvojili z vojaškimi operacijami.

Rok za mirno predajo se izteče 10. septembra A kot je sporočil predstavnik upornikov Mohamed Zavavi, so rok za mirno predajo podaljšali še za en teden in se po novem izteče 10. septembra. Nov rok se po njegovih navedbah nanaša tako na Sirto, kot tudi na kraje na jugu in v središču Libije, ki so še vedno v rokah Gadafijevih privržencev. S podaljšanjem roka želijo doseči več napredka pri pogajanjih.

Zadnje večje mesto v rokah Gadafijevih privržencev Sirta je še zadnje večje mesto v rokah Gadafijevih privržencev, a kot je danes dejal poveljnik upornikom Junes al Abderi, so "zelo optimistični" glede mirne predaje.

Uporniki so medtem prijeli libijskega zunanjega ministra Abdelatija al Obeidija, enega ključnih osebnosti Gadafijevega režima. Njegovo aretacijo je potrdil namestnik vodje uporniškega vojaškega sveta Harati. Prijeli naj bi ga v bližini Džanzurja, predmestja zahodno od Tripolija. Al Obeidi je postal zunanji minister, potem ko je prejšnji minister Musa Kusa 31. marca obrnil hrbet Gadafijevemu režimu.

Rusija priznala libijske upornike Rusija je medtem uradno priznala libijski nacionalni prehodni svet kot začasnega voditelja države. V kratki izjavi so še zapisali, da se bodo nadaljevali diplomatski odnosi med Moskvo in Tripolijem, ki so bili vzpostavljeni leta 1955 in odtlej niso bili nikoli prekinjeni. V sporočilu so tudi zapisali, da jemljejo na znanje, da program nacionalnega prehodnega sveta predvideva oblikovanje nove ustave, razpis splošnih volitev in oblikovanje nove vlade.

Ne spreglejte