SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoski ministri prvič razkrili svoje premoženje

4

termometer

Francoski ministri so prvič v zgodovini države javnosti na posebej za ta namen ustanovljeni spletni strani razkrili svoje premoženje.

Ministri so morali razkriti premoženje o svojem imetju, delnicah, življenjskih zavarovanjih in vozilih. Podatki so pokazali, da je med najbogatejšimi zunanji minister Laurent Fabius, ki ima v lasti tri nepremičnine v skupni vrednosti 3,9 milijona evrov. Premier Jean-Marc Ayrault ima medtem v lasti dve hiši in garažo.

Dvorezen meč? Francoski predsednik Francois Hollande želi z razkritjem premoženja ministrov obnoviti zaupanje v svojo vlado. Tega je med drugim močno zamajal nekdanji minister za proračun Jerome Cahuzac, ki je po marčnem odstopu priznal, da ima že približno 20 let bančni račun v Švici in je bil zato obtožen davčne utaje.

Številni kritiki poteze so na drugi strani sicer svarili, da je lahko razkritje premoženja ministrov, med katerimi je domnevno tudi več milijonarjev, lahko dvorezen meč.

Svojega premoženja pa ni razkril Hollande, saj ga je razkril že maja lani ob imenovanju za predsednika. Hollande je takrat navedel, da ima za 1,17 milijona evrov premoženja, vključno s hišo v mestu Mougins in dve stanovanji v Cannesu. Ob tem francoski predsednik mesečno odšteje 1500 evrov za odplačevanje posojil.

Premoženje do zdaj tajno, številne kritike Hollandove odločitve V Franciji je premoženje posameznikov doslej veljalo za tajno. Do Hollandove odločitve so bili zato kritični številni politiki tako z levice kot z desnice. Francoski premier sicer namerava do konca meseca predlagati zakon, s katerim bi obveznost razkritja premoženja razširili na poslance, vendar lahko pri tem računa na velik odpor.

Vodja konservativne stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP) Jean-Francois Cope je tako poudaril, da bo razkrivanje podatkov le ustvarjalo nove napetosti v francoski družbi. "Edina posledica tega voajerizma bo ta, da določeno število ljudi - poslovnežev, umetnikov, profesionalcev - ne bo več želelo sodelovati v javnem življenju," je menil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin