Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
13.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

duhovnik obsodba Lyon Francija

Četrtek, 7. 3. 2019, 13.12

5 let, 1 mesec

Francoski kardinal obsojen na šestmesečno pogojno kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
duhovnik | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sodišče v Lyonu je danes najvišjega predstavnika katoliške Cerkve v Franciji, vpletenega v pedofilsko afero, spoznalo za krivega prikrivanja spolnih zlorab in mu prisodilo šestmesečno pogojno kazen. Kardinala Philippa Barbarina so obsodili, ker ni prijavil zlorab podrejenega duhovnika v letih 2015 in 2016.

Stanislav Zore
Novice Zore: Spolne zlorabe v Cerkvi niso sistematski problem

Barbarina so skupine za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi dolga leta obtoževale, da policiji ni prijavil podrejenega duhovnika Bernarda Preynata, ko je izvedel, da je ta v osemdesetih in devetdesetih letih minulega stoletja zlorabljal mladoletnike. Tožilstvo kardinala zaradi teh očitkov ni želelo preganjati, tudi zato, ker so domnevni zločini že zastarali.

duhovnik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Duhovnik zlorabe ni priznal

Zato je današnja sodba toliko bolj presenetljiva, tudi za same žrtve duhovnika Preynata. Ta je zlorabe priznal in ga sojenje še čaka.

Poleg Barbarina so v Lyonu sodili še petim njegovim nekdanjim sodelavcem, ki pa jih je sodišče oprostilo, ker jih je ali spoznalo za nedolžne ali pa so domnevni zločini že zastarali oziroma jih ni bilo mogoče dokazati.

Oseminšestdesetletnega Barbarina, ki je tudi nadškof Lyona, danes ni bilo na sodišču, njegovi odvetniki pa so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili. "Utemeljitev sodišča ni prepričljiva," je pred novinarji ocenil odvetnik Jean-Felix Luciani.

Barbarin bo odstopil

Barbarin je po obsodbi napovedal, da bo odstopil. "Odločil sem se, da odidem k papežu in mu podam svoj odstop," je dejal v kratki izjavi za medije. Kot je dodal, ga bo Frančišek sprejel v prihodnjih dneh. Izrazil je tudi sočutje z žrtvami in dejal, da bo še naprej molil zanje in njihove družine, poročajo tuje tiskovne agencije.

duhovnik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Za žrtve zlorab je obsodba velika zmaga

Predstavniki žrtev so na drugi strani sodbo pozdravili. Vodja skupine žrtev v Lyonu Francois Devaux jo je označil za "veliko zmago za zaščito otrok". Njihov odvetnik Yves Sauvayre pa je ocenil, da je sodba potrdila kardinalovo krivdo. "Gre za izjemen simbol, trenutek velikih čustev," je dodal.

Barbarinu so začeli soditi januarja, pred sodniki pa je tedaj povedal, da ne ve, česa je kriv. Poudaril je, da ni nikoli poskušal prikrivati "teh grozovitih dejstev".

Primer okoli kardinala se je sicer začel odvijati pred tremi leti, ko so odvetniki devetih nekdanjih skavtov, ki jih je domnevno zlorabljal Preynat, vložili tožbo. Ker so se domnevne zlorabe dogajale pred letom 1991, tožilstvo Barbarina zaradi zastaranja ni želelo preganjati. A med samim sojenjem so žrtve Barbarina obtožile, da je za zlorabe vedel najmanj od leta 2010 in da jih je nato leta 2015 po ukazu Vatikana poskušal prikriti.

Duhovnik Preynat naj bi zlorabil do 85 žrtev

Cerkveni voditelji so Preynata prvič zaslišali že leta 1991 in mu tedaj prepovedali, da bi še naprej vodil skavtske skupine. A so mu kasneje dovolili, da je znova poučeval otroke. Obtožili so ga leta 2016, soditi mu bodo začeli letos.

Barbarin, ki spada med skrajno konservativne klerike, je Preynata suspendiral in mu preprečil delo z otroki šele septembra 2015. Barbarin je tretji francoski škof, ki so ga obsodili zaradi podobnih obtožb.

Siol Plus Spolna zloraba ni samo spolni odnos
Ne spreglejte