Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2011,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kongres

Sobota, 16. 4. 2011, 10.10

8 let

FOTO: Kubanska komunistična partija z vojaško parado začela kongres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kubanska komunistična partija je z veliko vojaško parado v Havani, ki je bila posvečena 50. obletnici neuspešne ameriške invazije na Prašičji zaliv na Kubi, začela prvi kongres po 14 letih.

Velike parade se je udeležilo na tisoče Kubancev, od veteranov pa do tovarniških delavcev. Ni pa bilo videti revolucionarnega voditelja Fidela Castra.

Helikopterji, reaktivci, oklepniki, ... Tisoče vojakov je ob spremljavi glasnih vojaških koračnic strumno korakalo preko Trga revolucije. Nad njimi so v vojaških formacijah leteli helikopterji in reaktivci, med njimi pa vozili sveže pobarvani in prenovljeni oklepniki ter druga vojaška vozila.

Na koncu parade tudi pionirji Parado je s častne tribune nadziral predsednik Raul Castro, brat Fidela, ki je veselo mahal in salutiral vsaki enoti, ki je prišla mimo. Na koncu so mimo prišli še pionirji, ki naj bi predstavljali kontinuiteto revolucije iz leta 1959.

Zmaga proti "ameriškim imperialistom" S parado v Havani je kubanska revolucija obeležila najpomembnejšo zmago proti "ameriškim imperialistom", neuspešno invazijo na Prašičji zaliv na Kubi, ki jo je pred 50 leti pripravila ameriška obveščevalna agencija Cia.

Invazija je propadla Invazija se je začela 15. aprila 1961, ko je osem bombnikov, ki so jih pilotirali ameriški in kubanski plačanci, bombardiralo dve vojaški in eno civilno letališče na Kubi, vendar so povzročili le neznatno škodo. Nato je 17. aprila pet tovornih ladij ob spremstvu ameriške mornarice do Prašičjega zaliva pripeljalo okoli 1400 kubanskih oborožencev, pripadnikov t.i. Brigade 2506, nekaj tankov in topništva ter nekaj manjših vojaških ladij. Lažno izkrcavanje na drugem delu Kube ni zmedlo sil Fidela Castra in po nekaj začetnih uspehih so napadalce potisnili nazaj na plažo v Prašičjem zalivu, invazija pa je propadla.

Govorili bodo o prihodnjih reformah Po paradi v čast "veliki zmagi revolucije" pa se je že začel prvi kongres kubanske komunistične partije po 14 letih, ki naj bi potrdil socialistični značaj Kube. Raul Castro naj bi na štiridnevnem kongresu pojasnil prihodnje reforme v državi, predvsem na področju gospodarstva.

Odpustili 500.000 državnih uslužbencev Januarja so na Kubi že začeli proces odpuščanja 500.000 državnih uslužbencev in krčenja državnih subvencij. Castro želi tudi privabiti več tujega kapitala in uvesti avtonomno poslovanje podjetij. 79-letni kubanski predsednik sicer vztraja, da se Kuba ne bo vrnila v kapitalistično, neokolonialno preteklost in da bo namesto prostega trga še vedno prevladujoče plansko gospodarstvo.

Izvolili bodo novo vodstvo stranke Okoli tisoč delegatov bo na kongresu edine uradno priznane stranke na Kubi tudi izvolilo novo vodstvo stranke. Pričakovati je, da bo vodenje komunistične partije prevzel Raul Castro, ki bo tako na tem pomembnem položaju nasledil svojega starejšega brata Fidela, ki se je leta 2006 zaradi slabega zdravja že umaknil s položaja kubanskega predsednika.

Ne spreglejte