SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto in video: "Papež ni nikoli sam, pripada vsem in vsi mu pripadajo"

3

termometer

Na tisoče vernikov se je z bučnim aplavzom poslovilo od papeža Benedikta XVI., ko se je po končani skupni molitvi in blagoslovu na svoji zadnji splošni avdienci na Trgu svetega Petra podal med njih.

Že zgodaj zjutraj so se proti Trgu svetega Petra podajale množice vernikov z vsega sveta. Okoli osme ure zjutraj se je trg že precej napolnil, pisane plapolajoče zastave so izdajale, da so prišli verniki z vsega sveta, po nekaterih ocenah jih je bilo celo 200 tisoč. Kakšno uro pred začetkom avdience je bila pred baziliko na vrhu trga zbrana že večina kardinalov – mnogi med njimi bodo izbirali novega papeža, eden pa bo to tudi postal – in drugih dostojanstvenikov. V lepem sončnem vremenu je bilo že nekaj ur pred začetkom avdience, načrtovane ob 10.30, čutiti navdušenje. Čakanje si je množica krajšala s prepevanjem in klicanjem papeža. Nekoliko po pol enajsti uri se je na levem robu trga v papamobilu med zbrane zapeljal Benedikt XVI. in bil deležen toplega sprejema. Sprva je bilo načrtovano, da se bo med vernike podal po koncu avdience. Benedikt XVI. se je v govoru sodelavcem in vernikom zahvalil za razumevanje njegove odločitve o odstopu, ki jo je po lastnih besedah sprejel v dobro Cerkve, in molitve, ki jih je bil deležen. Pozval jih je, naj v letošnjem letu vere obnovijo zaupanje v Boga, ter ponovil, da ostaja v službi Cerkve. Množica je nagovor prekinjala s ploskanjem. "Zahvaljujem se vam za spoštovanje in razumevanje, s katerima ste sprejeli mojo odločitev. Še naprej bom hodil po poti Cerkve v molitvi in premišljevanju. Ne zapuščam križa, temveč na nov način ostajam blizu križanega Gospoda," je dejal. Benedikt XVI.: Vsak dan sem čutil prisotnost Boga Med zahvalo sodelavcem je poudaril, da papež "v Petrovi barki" ni nikoli sam, čeprav je prvi odgovoren za njeno vodenje. "Nikoli se nisem čutil samega pri prenašanju veselja in bremen. Gospod mi je dal toliko ljudi, ki so mi bili s svojo velikodušnostjo in ljubeznijo do Boga in Cerkve blizu. Papež ni nikoli sam, pripada vsem in vsi mu pripadajo". Benedikt XVI. je priznal, da se je med skoraj osmimi leti svojega papeževanja spopadal z "razburkanimi vodami", a ga je skozi težke čase vodil Bog, katerega prisotnost je čutil vsak dan. Vernike je pozval, naj ne izgubijo vere v Boga in naj v letu vere obnovijo zaupanje vanj ter začutijo njegovo neskončno ljubezen. Na avdienci je papež po daljšem nagovoru v italijanščini vernike pozdravil v več jezikih, med drugim v francoščini, angleščini, nemščini, španščini ter tudi arabščini in hrvaščini, nato pa se v papamobilu spet podal po Trgu svetega Petra.

Papež bo na dan odstopa že odpotoval v Castel Gandolfo Medijsko zanimanje za enega zadnjih nastopov Benedikta XVI. je bilo ogromno. Največje svetovne medijske hiše so se v Rimu, tudi zaradi italijanskih parlamentarnih volitev, zbrale že pred dnevi.

Zadnjič naj bi se Benedikt XVI. v javnosti pokazal zadnji dan svojega papeževanja, ko bo 28. februarja ob 17. uri z letalom iz Vatikana odletel v poletno rezidenco Castel Gandolfo blizu Rima, preden se bo umaknil v osamo. Uradno bo papeževanja Benedikta XVI. konec 28. februarja ob 20. uri, česar pa ne nameravajo zaznamovati z nikakršno slovesnostjo.

Papež Benedikt XVI. je po osmih letih na čelu Katoliške cerkve 11. februarja vse presenetil z odločitvijo, da bo zaradi pešanja moči konec meseca odstopil s položaja. Je prvi papež po skoraj 600 letih, ki se je odločil za ta korak. Po odstopu ga bodo še naprej lahko naslavljali z "Vaša svetost Benedikt XVI.", njegov naziv pa bo "rimski papež emeritus". Še naprej bo lahko nosil tudi bela papeška oblačila.

Sestanki kardinalov o datumu začetka konklava, na katerem bodo izvolili Benediktovega naslednika, naj bi se začeli 4. marca. Naslednika Benedikta XVI. bo izbiralo 115 kardinalov, med njimi tudi slovenski kardinal Franc Rode.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin