Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2013,
16.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bengazi napad ameriško veleposlaništvo

Četrtek, 2. 5. 2013, 16.48

6 let, 7 mesecev

FBI objavil fotografije osumljencev za napad v Bengaziju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
FBI je objavil fotografije osumljencev, ki naj bi bili odgovorni za napad v Bengaziju, oglasili pa so se zaposleni na State Departmentu, ki trdijo, da so jih ustrahovali, da ne bi izdali preveč.

Ameriški preiskovalci so na svoji spletni strani objavili fotografije treh ljudi, ki jih iščejo zaradi napadov na ameriško veleposlaništvo v libijski prestolnici Bengazi 11. septembra lani. V napadu je namreč umrl ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens skupaj s še tremi zaposlenimi, Obamova administracija in takratna zunanja ministrica Hillary Clinton pa še vedno odgovarjata na vprašanja kongresa, kako to, da jim napada ni uspelo preprečiti, piše Guardian.

FBI prosi za pomoč javnosti FBI je na spletni strani ob objavi posterja s fotografijami treh osumljencev zapisal, da potrebuje pomoč javnosti in hkrati prosi, da mu ta posreduje kakršnekoli informacije v zvezi z osumljenci. "Potrebujemo vašo pomoč, da rešimo primer," je zapisal FBI.

Čeprav je od napada v Bengaziju minilo že sedem mesecev, pa se pojavljajo nove informacije o njem. Russia Today tako poroča, da naj bi nekatere zaposlene pri ameriškem State Departmentu in CII ustrahovali, da ne bi izdali podrobnosti o napadu v Bengaziju. Odvetnica nekaterih, ki so bili ustrahovani, Victoria Toensing je za ameriške medije namreč povedala, da imajo njene stranke pomembne informacije, ki bi jih rade delile s kongresom. Pri tem je namignila, da imajo njene stranke tudi informacije o tem, kaj se je dogajalo po napadu in kako so se na to odzvale obveščevalne službe.

Nekateri se bojijo, da bi izgubili službo "State Department mora odobriti, da informacije pridejo na dan. Če bodo le moje stranke povedale svojo zgodbo, bo kongres slišal le eno plat zgodbe," je povedala Toensingova, ki je namignila tudi, da nekateri zaposleni niso podali svojih izjav, saj se bojijo posledic.

V kongresu so namreč republikanci tisti, ki ostro kritizirajo Obamovo administracijo. Prepričani so, da ni storila vse za preprečitev napada in odkritje storilcev, hkrati pa so izpostavili tudi to, da je poskušala napake, ki so bile storjene pred napadom in po njem, zamolčati. Obama se je na obtožbe odzval in dejal: "Nisem seznanjen s tem, da bi bilo komurkoli preprečeno pričati." Obtožbe so zanikali tudi pri State Departmentu.

Za napad v Bengaziju je odgovarjala tudi Clintonova V zvezi z napadi je bilo že osem zaslišanj, med njimi tudi zaslišanje takratne zunanje ministrice Hillary Clinton. Obamova administracija še vedno vztraja, da je napad v Bengaziju sprožil sporen film Nedolžnost muslimanov, ki je zanetil številne nasilne proteste po vsem svetu, vendar nekateri namigujejo, da je za napad odgovorna celica teroristične organizacije Al Kaida.

Ne spreglejte