Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
2. 5. 2019,
8.17

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,42

10

Natisni članek

Evropski parlament Francija zastava Evropska unija

Četrtek, 2. 5. 2019, 8.17

5 let

Evropski poslanec evropsko zastavo vrgel čez balkon in v smeti #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,42

10

Francoski poslanec Evropskega parlamenta Florian Philippot, ki kandidira tudi na prihajajočih evropskih volitvah kot vodja nacionalistične liste Les Patriotes, je na Twitterju objavil posnetek, kako z območne enote davčne uprave v domačem francoskem mestu vzame evropsko zastavo, jo nadomesti s francosko, evropsko pa najprej vrže čez balkon in jo nato da v koš za smeti.

Francoski denar mora ostati v Franciji, evropska zastava pa simbolizira ves denar, ki ga vsako leto poberejo francoskim davkoplačevacem, je svoje dejanje kasneje obrazložil Florian Philippot. Na Twitterju je sprožil val posmehljivih objav, češ da je pravi osvajalec, večina je potezo označila kot neprimerno. Po zgornjem posnetku je objavil še enega, kako zastavo zatakne v koš za smeti.  

Povezovanje z Rumenimi jopiči

Pariz, Protest, Protestniki, Rumeni jopiči | Foto: Reuters Foto: Reuters Poslanec, ki se v kandidaturi za evropske volitve povezuje s predstavniki gibanja Rumenih jopičev (gre za organizatorje več mesecev trajajočih protestov proti vladi Emmanuela Macrona), je sicer že v preteklosti v svojih objavah na družbenih omrežjih podprl na primer zažiganje evropske zastave, ki so jo izvedli protestniki Rumeni jopiči.  

Francija je kot drugo največje gospodarstvo EU neto vplačnica. Leta 2017 je po podatkih na spletnih straneh Evropske komisije v proračun EU prispevala 16,5 milijarde evrov, poleg tega je zbrala dve milijardi evrov carin, ki so prihodek EU. Na drugi strani je EU v Franciji porabila 13,5 milijarde evrov.   

Brez kazni

Philippotu pa se verjetno ni treba bati kazni. Francoska zakonodaja namreč za uničenje državne zastave predvideva 1.500 evrov kazni, evropske zastave pa zakonodaja (čeprav je bil člen dodan leta 2010) ne omenja. Omenimo, da je pri nas v zakonu predvidena tudi globa za uničenje evropske zastave, ta pa je še v tolarjih (50 tisoč tolarjev je okrog 200 evrov). Citat iz zakona:

Kdor na javnem kraju namenoma zažge ali kako drugače poškoduje ali uniči zastavo ali grb Republike Slovenije, zastavo Evropske unije ali zastavo druge države, se kaznuje z globo 50 tisoč tolarjev. 

Nedavno smo v Sloveniji imeli primer, ko je protestnica proti migrantom v Jelšanah s slovensko zastavo udrihala po tleh. A kršiteljico policija obravnava zaradi neprimernega vedenja na javnem kraju, za kar je zagrožena globa 100 evrov.

Ne spreglejte