Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 16.28

8 let

EU in papež v podporo konvenciji o prepovedi kasetnega streliva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Benedikt XVI. se je v svojem nedeljskem nagovoru vernikom dotaknil Konvencije ZN o prepovedi uporabe kasetnega streliva, ki je pričela veljati danes.

Spomnil se je vseh ubitih zaradi tega streliva in pozdravil prepoved njegove uporabe. EU pa je pozvala države k čimprejšnji ratifikaciji konvencije. Papež je v nagovoru okoli 4000 vernikom z balkona svoje poletne rezidence Castelgandolfo izrazil "zadovoljstvo" s konvencijo, ki jo je podpisalo 107, ratificiralo pa 37 držav. "Modrost in daljnovidnost" mednarodne skupnosti "Moje prve misli so namenjene številnim žrtvam, ki so utrpele ali še trpijo resno fizično in moralno škodo, vključno z izgubo življenja, zaradi teh zahrbtnih naprav," je dejal. Ocenil je še, da je mednarodna skupnost pokazala "modrost in daljnovidnost", ko je sprejela konvencijo, in vse države pozval k pristopu.

Ashtonova izrazila "globoko zaskrbljenost" Na konvencijo se je odzvala tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton, ki je v imenu unije izrazila "globoko zaskrbljenost" zaradi velikanskih humanitarnih, socialno-gospodarskih in razvojih izzivov, ki jih še vedno predstavlja uporaba kasetnega streliva.

Konvencija poudarja ukrepe za pomoč žrtvam Konvencija poudarja ukrepe za pomoč žrtvam, zato je Ashtonova potrdila odločnost unije za krepitev nege, rehabilitacije ter socialne in gospodarske reintegracije tistih, ki jih je prizadela uporaba takšnega streliva. "Nadaljnji napori so potrebni za zvišanje števila ratifikacij," je še izpostavila.

98 odstotkov žrtev kasetnih bomb je civilistov Tovrstne bombe so sporne prav zaradi številnih žrtev med civilisti. Po ocenah organizacije Handicap International je kar 98 odstotkov žrtev kasetnih bomb civilistov, med njimi skoraj tretjina otrok.

Ne spreglejte