Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt vojska solzivec protest

Petek, 2. 8. 2013, 19.22

8 let

Egiptovska policija s solzivcem nad protestnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podporniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija so se v Egiptu zbrali na novih protestih v podporo svojemu voditelju.

Podporniki Mursija in Muslimanske bratovščine so se zbrali v predmestju Kaira, besni, ker naj bi televizijske postaje podpirale posredovanje vojske, ki je 3. julija odstavila Mursija. "Egiptovska policija je začela na miroljubne protestnike metati solzivec, takoj ko so prispeli pred kompleks," je sporočila politična veja bratovščine, stranka Svoboda in pravičnost.

Mursijevi podporniki nadaljujejo proteste Tudi sicer so Mursijevi podporniki že napovedali nove proteste, potem ko jih je egiptovsko notranje ministrstvo pozvalo, naj odidejo z dveh trgov v prestolnici Kairo, ki so ju zasedli. Ministrstvo je to sporočilo, potem ko je vlada v sredo popoldne naročila policiji, naj konča proteste, in s tem vzbudila strah pred novim nasiljem.

Protestniki so poziv zavrnili. Na ulice so se podali po molitvah ter se zbrali na več manjših demonstracijah na različnih lokacijah v Kairu. Vihrale so egiptovske zastave, številni so imeli v rokah fotografije odstavljenega voditelja.

Policija mora blokirati zasedena območja Po poročanju BBC-ja je sicer notranje ministrstvo varnostnim silam naložilo, naj v 48 urah blokirajo zasedeni območji pred mošejo Raba Al Adavija in na trgu Nada. Ljudem naj bi omogočili le odhod, ne pa tudi prihoda na območje. Da bi policija na silo izpraznila območja, pa je notranje ministrstvo zavrnilo, so poročali lokalni mediji.

Ob tem je začel rasti še tretji protestniški tabor, in sicer v bližini letališča v Kairu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. BBC poroča o dveh novih zasedenih območjih, AFP pa poroča, da naj bi se protestniki odpravili proti sedežu vojske.

Kerry: Cilj vojske ni bil prevzem moči Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem v pogovoru za pakistansko televizijo Geo TV dejal, da je egiptovsko vojsko k ukrepanju pozvalo več milijonov ljudi, ki so se bali zdrsa Egipta v kaos. "Njen cilj ni bil – kot smo lahko do zdaj presodili – prevzem moči," meni Kerry. Vojska je nasprotno "ponovno vzpostavila demokracijo", je dejal ameriški državni sekretar.

Ameriško stališče je razburilo Mursijevo Muslimansko bratovščino. Tiskovni predstavnik gibanja Gehad Al Hadad je danes ZDA označil za sokrive vojaškega udara. Kerry pa je v Londonu poudaril, da se mora Egipt povrniti v "normalno stanje".

Ne spreglejte