Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
8.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 8.20

8 let, 3 mesece

Drugi dan vrha G8 dosežen dogovor o zmanjšanju izpustov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Voditelji sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije (G8) so se drugi dan vrha v japonskem Tojaku uskladili glede ukrepov proti podnebnim spremembam in dosegli dogovor o zmanjšanju izpustov.

Na področju gospodarskih razmer pa so pozvali k večji proizvodnji nafte, boljši usklajenosti kmetijske pridelave in večji uporabi biogoriv. K zmanjšanju izpustov CO2 pozvali tudi največje države v razvoju Medtem ko je bil prvi dan zasedanja G8 namenjen razvojni pomoči najrevnejšim afriškim državam, so bile v ospredju drugega dne podnebne spremembe. Voditelji sedmih industrijsko najbolj razvitih držav sveta in Rusije (G8) so dosegli dogovor o vsaj polovičnem zmanjšanju globalnih izpustov ogljikovega dioksida do leta 2050. Obenem so največje države v razvoju pozvali k podobnim ukrepom, pri čemer je vztrajala predvsem ameriška stran.

Države G8 bodo v obdobju po letu 2012, ko se izteče Kjotski protokol, vsaka zase postavile začasne cilje za zmanjšanje izpustov. "Priznavamo našo vodilno vlogo in vsak od nas bo uresničil srednjeročne gospodarske cilje za dosego celovitega zmanjšanja izpustov," so zapisali v skupni izjavi. Kot je ob tem povedal gostitelj, japonski premier Jasuo Fukuda, so bila pogajanja težka. Vendar naloga še ni končana, saj se bodo voditelji G8 v sredo na temo podnebnih sprememb sestali še s predstavniki največjih držav v razvoju; med njimi bodo Kitajska, Indija in Indonezija, je dejal.

Greenpeace: Namesto akcije smo dobili prazne obljube Medtem so okoljske organizacije dogovor označile kot jalov. "Če je po letu dni na mizi le 'skupna vizija' namesto 'resnega upoštevanja', je to precej patetično," je dejal vodja globalne podnebne pobude WWF Kim Carstensen. V Greenpeaceu so ocenili, da smo namesto akcije dobili prazne obljube, predstavniki organizacije Tearfund pa so opozorili, da bi namesto 50 odstotkov znižanje moralo obsegati vsaj 80 odstotkov, od tega do leta 2020 za 25 do 40 odstotkov.

Zaskrbljujoče naraščanje cen nafte in hrane Zbrani voditelji so poleg tega v torek spregovorili tudi o rastočih cenah nafte in hrane, ki so jih označili za veliko tveganje za stabilno gospodarsko rast v svetu. Kot so opozorili, so se razmere v svetovnem gospodarstvu v minulem letu bistveno poslabšale, saj se je cena nafte podvojila, cene hrane pa so se v minulih treh letih skoraj potrojile. Ob tem so pozvali države proizvajalke nafte k zvišanju proizvodnih zmogljivosti.

Članice G8 - Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, ZDA in Rusija - naj bi na posebnem srečanju razpravljale o energetski učinkovitosti in uporabi novih tehnologij za zmanjšanje porabe. S skupnimi prizadevanji, naj bi okrepili proizvodnje zmogljivosti za črpanje in predelavo nafte. Države proizvajalke naj bi ustvarile pregledno in stabilno okolje za vlaganja v to vejo industrije, meni skupina G8.

Zbrani voditelji so poleg tega Iran pozvali k prenehanju bogatenja urana, ob čemer so državo spodbudili k pozitivnemu odgovoru na ponudbo šesterice držav (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija), ki sodelujejo v pogajanjih z Iranom o opustitvi jedrskega programa.

Dotaknili so se razmer v Zimbabveju in napovedali finančne in druge ukrepe proti režimu predsednika Roberta Mugabeja, Ob tem pa so se v izjavi izognili omembi sankcij proti tej afriški državi, h katerim je sicer več voditeljev med samim vrhom pozvalo Združene narode.

Ne spreglejte