SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donald Tusk odločen braniti EU pred zunanjimi in notranjimi grožnjami (video)

1

termometer

 | Foto:
Nekdanji poljski premier Donald Tusk je od Hermana Van Rompuya prevzel predsedovanje Evropskemu svetu. Je prvi politik iz nekdanjega sovjetskega bloka, ki stopa na enega najvišjih položajev v EU.

Kot je 57-letni Poljak poudaril na slovesnosti ob predaji nalog, je Evropa danes soočena s "sovražniki". "Politika se je vrnila v Evropo. Zgodovina je nazaj," je poudaril in obenem zatrdil, da se bo boril proti "grožnjam EU, ki prihajajo tako od zunaj kot od znotraj".

"Imamo tudi sovražnike, ne le skeptike" Posvaril je pred krepitvijo evroskeptikov in grožnjami Londona z izstopom Velike Britanije iz EU. Kot je dejal, se bo pri svojem delu osredotočil na zaščito "temeljnih vrednot, solidarnosti, svobode, enotnosti". "Danes vrednot EU ne postavljajo pod vprašaj le evroskeptiki, imamo tudi sovražnike, ne le skeptike," je še dodal, pri čemer pa ni natančneje pojasnil, na koga so te besede letele. Izpostavil je tudi, da mora biti Evropa mednarodno močna, zaščititi mora svoje meje in "podpreti tiste v sosedstvu, ki delijo naše vrednote".

Poljska je, tako kot druge vzhodnoevropske države, med tistimi članicami EU, ki jih posebej skrbi ravnanje Rusije v Ukrajini. Rusko domnevno vojaško posredovanje v Ukrajini številni tam vidijo kot uvod v agresivnejšo politiko Moskve tudi v drugih državah nekdanjega Vzhodnega bloka.

"Za končanje gospodarske krize potrebujemo neusmiljeno odločnost" Poleg krepitve politične enotnosti nasproti evroskepticizmu ter zaščite evropske varnosti pred zunanjimi grožnjami je Tusk danes izpostavil še dve prioritetni nalogi - končanje gospodarske in finančne krize s krepitvijo rasti ter krepitev vezi z ZDA. "Za končanje gospodarske krize potrebujemo neusmiljeno odločnost," je poudaril in pozval k dokončanju evropske monetarne unije, čeprav njegova domovina Poljska skupne valute zaenkrat ni prevzela.

Tusk podpira sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA Glede ZDA je nekdanji poljski premier danes menil, da so čezatlantski odnosi "hrbtenica demokratične skupnosti". "Prihodnje leto bo odločilno," je dejal. Tusk podpira sklenitev spornega prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA in naj bi pritiskal, da se zanj osebno angažirajo predsedniki in premieri držav članic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin