Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 6. 2015,
7.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 27. 6. 2015, 7.21

6 let, 7 mesecev

Dogovora ni, pogajanj je konec: evropski voditelji zavrnili Grčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, tako da se ta izteče konec meseca. "Še naprej sodelujemo z Grčijo in veliko scenarijev je še mogočih," je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Grčija mora do konca junija, torej do torka, Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti okoli 1,6 milijarde evrov. Če tega ne stori oziroma ne doseže kakšnega dogovora, verjetno sledi bankrot. Pojavljajo pa se tudi špekulacije, da bi lahko potem Grčija zapustila evroobmočje in Evropsko unijo.

"Grčija ostaja članica območja evra, Grčija ostaja del Evrope" Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki velja za vztrajnega zagovornika varčevanja, je dejal, da Grčija kljub neuspešnim pogovorom in bližajoči se plačilni nesposobnosti ostaja polnopravna članica območja skupne evropske valute. "Grčija ostaja članica območja evra. Grčija ostaja del Evrope," je dodal. Območje evra bo storilo vse, da se spopade s tveganjem širjenja finančne okužbe iz Grčije, ki se bo v prihodnjih dneh soočila z akutnimi težavami, je še povedal.

Po nepričakovani napovedi grškega referenduma o ponudbi upnikov - ta naj bi potekal 5. junija - je grški finančni minister Janis Varufakis danes zaprosil za enomesečno podaljšanje sedanjega programa pomoči, kar je evroskupina zavrnila.

"Proces je končala grška vlada" "Pred napovedjo referenduma proces za nas ni bil končan, končala ga je grška vlada," je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem ter dodal, da težko reče, kaj bi pomenil "da" ali "ne" na referendumu.

Obžalujejo, da so Grki končali pogajanja Evroskupina je med zasedanjem objavila tudi skupno izjavo, ki so jo podprle vse članice razen Grčije. Bistvo izjave je: obžalujejo, da so Grki končali pogajanja, podaljšanja programa ne bo, odločeni so zagotoviti stabilnost območja evra.

Varufakis: Trajna škoda za celotno območje evra Varufakis je po odločitvi evroskupine dejal, da je to "zgodovinski trenutek". Kolegom v območju evra je očital, da lahko zavrnitev podaljšanja programa pomeni trajno škodo za celotno območje evra. Grška vlada je bila po Varufakisovih besedah absolutno odločena poiskati rešitev.

Veliko scenarijev je še mogočih Evroskupina je nato po odločitvi, da ne sprejme grškega predloga za podaljšanje sedanjega programa pomoči, nadaljevala sestanek brez predstavnikov Grčije. Po sestanku je Dijsselbloem dejal, da ima območje evra 19 članic in da še naprej sodelujejo z Grčijo. "Veliko scenarijev je še mogočih, a ne s pristopom, ki ga je grška vlada ubrala v petek," je dejal. Grški parlament še lahko sprejme modro odločitev, ki lahko spremeni politično situacijo, je še dodal.

Evroskupina je odločena zagotoviti stabilnost območja skupne evropske valute, za kar ima na voljo niz instrumentov, vzpostavljenih od izbruha finančne krize leta 2008, je poudaril Dijsselbloem.

Institucije so Grčiji pripravljene pomagati Tudi Grčija bi morala po njegovih besedah sprejeti ukrepe za zaščito svojega finančnega sistema po izteku evropskega programa pomoči, pri čemer so ji institucije pripravljene pomagati, ni pa bil podrobnejši.

Grki zavrnili upnike Institucije posojilodajalcev so sicer Grčiji v zameno za izvedbo reform ponudile sveženj 15,5 milijarde evrov ob podaljšanju programa za pet mesecev in izplačilo prvega obroka 1,8 milijarde evrov, takoj ko bi grški parlament potrdil dogovor o reformah v zameno za pomoč in sprejel prvi niz zakonodajnih ukrepov.

Kot je dopoldne povedal grški premier Aleksis Cipras, predstavljajo zahteve upnikov za Grčijo novo varčevalno breme in odrekanje, za Grke pa novo ponižanje, zato jih ne podpira. A če jih bodo Grki na referendumu potrdili, jih bo sprejel in izvajal.

Še v grškem parlamentu vrsta za bankomat Nemški novinar je medtem na Twitterju objavil sliko iz grškega parlamenta, na kateri lahko vidimo ljudi, ki v vrsti stojijo pred bankomatom. Iz Grčije sicer poročajo, da je vse več bankomatov brez denarja.

Ne spreglejte