Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2008,
21.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 21.56

8 let, 5 mesecev

Dodik se je opravičil zaradi izjav glede sodnikov v BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Premier Republike srbske Milorad Dodik se je danes opravičil zaradi šovinističnih izjav, ki jih je izrekel na račun sodnikov bošnjaške narodnosti v BiH. Dejal je, da ni imel namena nikogar užaliti.

"Besede so bile vzete iz konteksta" Dodik je zatrdil, da ni šovinist. Ljudi razlikuje po tem ali so dobri ali slabi, ne pa po narodnosti. Dejal je tudi, da je bila njegova izjava vzeta iz konteksta. Hotel je predvsem opozoriti na instrumentalizacijo sodišča BiH v politične namene, s ciljem pregona predstavnikov Republike srbske. "Opravičujem se vsem, ki so me morda napačno razumeli," je povedal predsednik vlade Republike srbske.

Dodik je sporne besede v sredo izrekel potem, ko je morala po močnih pritiskih mednarodne skupnosti vlada Republike srbske tožilstvu BiH predati dokumentacijo v okviru preiskave zaradi suma korupcije o okoliščinah gradnje novega poslopja vlade Republike srbske in avtoceste Banja Luka - Bosanska Gradiška.

Dodik ne bo dovolil, da bi mu sodili Bošnjaki Dodik je ob tem ocenil, da pomeni preiskava zaroto in da ne bo dovolil, da bi mu sodili Bošnjaki. "Za nas je nesprejemljivo, da nam sodijo sodniki muslimani. Menimo, da so negativno nastrojeni samo zato, ker so Bošnjaki," je dejal.

Na njegove besede se je v četrtek odzval visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak. Dodikovo izjavo je označil za šovinistično in nesprejemljivo za večetnično družbo ter poudaril, da bi v demokratični državi pomenila konec njegove politične kariere.

Ne spreglejte