Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
7.34

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Detroit ZDA finance kriza

Petek, 15. 3. 2013, 7.34

8 mesecev, 1 teden

Detroit dobil novega finančnega upravitelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriškemu mestu Detroit je bil ob enem največjih državnih prevzemov dodeljen izredni finančni upravitelj, ki bo imel široka pooblastila pri urejanju mesta, ki se je znašlo v velikih težavah.

Kevyn Orr, odvetnik, ki je sodeloval že pri obnovi avtomobilskega proizvajalca Chrysler, potem ko se je ta znašel v stečaju, bo imel možnost, da preglasuje izvoljene mestne uradnike. Finance Detroita so v izredno slabem položaju zaradi upada v avtomobilski proizvodnji, slabega upravljanja in korupcije. Mesto ima 300 milijonov dolarjev proračunskega primanjkljaja in okrog 14 milijard dolarjev dolga. Orra je imenoval guverner zvezne države Michigan Rick Snyder, ki je položaj opisal kot kritičen in nujno potreben rešitve, poroča BBC.

Finančni upravitelj bo zdaj imel možnost, da preglasuje izvoljene uradnike, znova določa delavske pogodbe, privatizira storitve in prodaja premoženje. "Lahko vstanemo iz pepela," je povedal Orr na tiskovni konferenci. "To sta čudovito mesto in enkratna država, ki sta mi omogočila moje delo. Čutim se pozvanega, da ga opravim." Dodal je, da bo, če njegov reševalni načrt res uspe, to eden največjih preobratov v zgodovini ZDA. Orru je bil podeljen mandat od 12 do 16 mesecev, vendar sam upa, da bo svoje delo končal še prej.

Nekdaj središče avtomobilske industrije Detroit danes trpi za veliko krizo. Na vrhuncu v petdesetih letih prejšnjega stoletja je mesto štelo dva milijona ljudi in bilo peto največje v ZDA, danes pa je s 700.000 prebivalci pristalo na 18. mestu. Ob 18,2-odstotni stopnji brezposelnosti Detroit več kot dvakratno presega ameriško povprečje, ki šteje 7,7-odstotka. Mestne oblasti imajo že skoraj deset let proračunski primanjkljaj. Če Orru ne bo uspel veliki preobrat, bo mestu še naprej grozil stečaj.

Pred kratkim je bil nekdanji detroitski župan Kwame Kipatrick obsojen na podlagi obtožb o korupciji in podkupovanju. Spoznan je bil za krivega v 24 točkah obtožnice, ki je vključevala obtožbe o goljufiji, prejemanju podkupnin za pogodbe mesta in druge nepravilnosti, še navaja BBC.

Ne spreglejte