SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črna gora podmornico bivše JLA podarila tudi Srbiji

2

termometer

Črna gora bo Srbiji poklonila podmornico mornarice nekdanje jugoslovanske vojske, ki bo razstavljena v vojašnici v Novem Sadu.

Na srbskem obrambnem ministrstvu so potrdili, da bodo postopek prevzema podmornice začeli v prihodnjih dneh. Gre za podmornico vrste "una", ki je bila namenjena diverzantskim enotam. Dolga je 20 metrov in težka 90 ton.

Index.hr: Vse podmornice pripadajo Hrvaški Enako podmornico je Podgorica že podarila Sloveniji, medtem ko je Hrvaška dobila mini-podmornico P-911 "tisa". "Težava je, da so podmornice predmet nasledstva in jih ne bi smeli prodati ali podariti, glede na to, da vse podmornice pripadajo Hrvaški," danes ob tem poroča hrvaški novičarski spletni portal Index.hr

Kot pojasnjuje, je bilo pred razpadom nekdanje SFRJ vseh šest podmornic razreda "una" zasidranih v Splitu. Po razpadu SFRJ so pet podmornic prepeljali v Črno goro, na Hrvaškem pa je ostala zgolj ena, ki je bila v začetku vojne na remontu. Kasneje jo je dobila hrvaška mornarica in dobila je ime P-01 "Velebit". "Glede na to, da so bile podmornice nazadnje vpisane kot lastnina splitskega vojaškega pristanišča Lora, je podmornica, ki jo nameravajo podariti Srbiji, v skladu z nasledstvenimi pravili dejansko lastnina Hrvaške," še navaja Index.hr.

Izročitev podmornice Sloveniji "v popolni tajnosti" Spletni portal še navaja, da je bilo veliko težav, ko je Podgorica podmornico podarila Sloveniji, saj naj bi obstajale bojazni, da bo Hrvaška preprečila izročitev. "Na koncu je vse potekalo v popolni tajnosti," navajajo. Hrvaški mediji so lani poročali, da je Slovenija podmornico iz Črne gore prepeljala prek ozemlja Srbije in Madžarske, da bi se izognila Hrvaški.

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu so lani poudarili, da nasledstvo vojaškega premoženja bivše JLA ni urejeno in da bi "slovenska" podmornica lahko postala pravni problem med državama, če bi jo poskusili prepeljati čez hrvaško ozemlje.

"Naša" podmornica je razstavljena v Pivki Podmornica P-913 "zeta" je razstavljena v Parku vojaške zgodovine Pivka od aprila lani, potem ko se črnogorska vlada sredi leta 2009 odločila, da jo bodo podarili slovenskemu obrambnemu ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin