Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Moldavija protesti Rusija

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 12.10

8 let

Človek, ki je Moldaviji ukradel milijardo ameriških dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Moldaviji ljudje že tretji teden protestirajo proti korupciji in zahtevajo odstope predsednika, državnega tožilca, guvernerjev bank.

V Moldaviji že več kot dva tedna potekajo protesti proti vladi. Protestniki so zavzeli glavni trg moldavske prestolnice Kišinjev. Grozili so, da bodo vdrli v poslopje televizije, potem so postavili šotore okoli parlamenta. Nekaj deset tisoč protestnikov zahteva razjasnitev, kam je lani novembra poniknila skoraj milijarda ameriških dolarjev (880 milijonov evrov) državnega denarja, ki je izginil iz bank. Zaradi tega je morala vlada z denarjem državnih rezerv reševati tri državne banke – Unibanko, Banco Sociala in Banco de Economii.

Ilan Shor, mladi bogataš Poročilo o izginotju denarja so objavili že lani novembra. V njem je zasebna preiskovalna agencija Kroll zapisala, da je bil glavni organizator transakcije, v kateri je izginil denar, 28-letni poslovnež Ilan Shor. Denar so kot fiktivna posojila v dveh dneh nakazali iz Moldavije različnim podjetjem s sedežem v Veliki Britaniji ali Hongkongu z bančnimi računi v Latviji, katerih lastniki naj bi bili povezani s Shorom. Ta je bil tedaj član nadzornega odbora ene od bank.

Mladi bogataš je po očetu, ki se je v Moldavijo v 90. letih preselil iz Izraela, nasledil več podjetij, med drugim tudi verigo brezcarinskih prodajaln. V lasti ima nogometni klub, ki je lani postal moldavski državni prvak, je tudi glavni sponzor državne teniške zveze. V intervjuju za BBC je zanikal, da bi bil kakorkoli povezan s sumljivimi transakcijami. Maja letos je bil zaradi obtožb o zlorabi položaja v eni izmed bank mesec dni v hišnem priporu, a so ga izpustili, da je v svojem rodnem kraju Orhei lahko kandidiral za župana. Na volitvah je zmagal.

Pranje ruskega denarja Primer izginule milijarde ameriških dolarjev še zdaleč ni edini primer korupcije in pranja denarja, ki ga ta hip preiskujejo v Moldaviji. Njihov urad za korupcijo skuša dognati tudi, kdo stoji za pranjem denarja iz Rusije, ki ga prek Moldavije nato plasirajo v Evropo. Ocenjujejo, da so tako od leta 2007 do zdaj oprali okoli 20 milijard ameriških dolarjev. Operacija pranja ruskega denarja je potekala prek Moldavije, britanskih podjetij in latvijskih bank. Zato preiskovalci menijo, da so model transakcije Rusi predlagali tudi Ilanu Shoru.

Zaradi izginotja milijarde ameriških dolarjev, kar je osmina državnega proračuna, so državljani protestirali že maja letos, ko sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka zaustavila plačilo vseh posojil, dokler se ne razjasni, kam je izginil denar. Tudi tedaj je proteste organizirala civilna iniciativa Dostojanstvo in resnica, tako kot zdaj pa so zahtevali odstope predsednika, državnega tožilca, guvernerjev bank ter odločen boj proti korupciji. To je sicer napovedal tudi premier Valeriu Strelet, ki se je zavzel za približevanje Moldavije Evropski uniji, kar zdaj zavira prav korupcija.

Ruski pogled na proteste Protesti v Moldaviji pa niso le še eni protesti proti korupciji. V luči ukrajinske krize je seveda vprašanje, kakšni so interesi Rusije. Tudi v Moldaviji je velika ruska manjšina v t. i. Pridnestrski republiki, ki je sicer oklicala neodvisnost, a je nihče ni priznal.

Zato v ruskih medijih poročajo, da so protesti v Moldaviji še eni protesti, ki jih je organiziral Zahod, da so podobni, kot so bili protesti v Ukrajini, ter da povzročajo nevarnost za ruske interese. V ruskih medijih poudarjajo, da protesti izražajo nestrinjanje ljudi z moldavsko evropsko integracijo. V komentarju časopisa Moskovski Komsomolec so pred tedni zapisali, da želijo protestniki "Američanom zagotoviti, da bi Moldavija ostala pod vplivom zahodne sfere".

Hkrati ruski mediji so poročali tudi o trenjih v Pridnestrski republiki, kjer so nedavno praznovali 25-letnico neodvisnosti od Moldavije. Glede na ruske odzive je pričakovati, da bo Rusija ponovno skušala proteste izkoristiti za širitev svojih geopolitičnih interesov, vprašanje pa je, kako daleč bodo šli v primeru Moldavije.

Ne spreglejte